România fără săli de sport în şcoli: mii de elevi fac orele de educaţie fizică afară
În România în care jumătate dintre copii au probleme cu greutatea, şcolile nu le vin deloc în ajutor. Mii de elevi fac orele de sport afară, în frig, sau printre băncile din clasă, pentru că nu au săli de sport.
De Redactia Observator la 23.10.2018, 17:23În România în care jumătate dintre copii au probleme cu greutatea, şcolile nu le vin deloc în ajutor. Mii de elevi fac orele de sport afară, în frig, sau printre băncile din clasă, pentru că nu au săli de sport. Numai în Bucureşti, 10% dintre unităţile de învăţământ se confruntă cu acestă problemă. Părinţii speră că se vor face mai multe investiţii în sănătatea elevilor.
Ora de sport e schimbată acum radical într-o şcoală din Capitală, la numai un an după ce peste o mie de elevi erau nevoiţi să facă mişcare în curtea din faţă, şi vara, şi iarna. La 14 ani, Vlad şi Edi fac deja sporturi de performanţă:
"Iarna trebuia să facem sportul afară, mai ales că, în clasele I-VI nu aveam gazon, jucam pe ciment fotbal", povesteşte un elev.
MARIA PREOTESCU, directorul Şcolii nr. 89 din Bucureşti: "Sunt foarte fericiţi că îşi pot canaliza energia pe care o au la această vârstă, spre a avea o viaţă fericită şi sănătoasă!
Aceşti tineri sunt printre norocoşi, spun părinţii altor elevi, care nu au aceeaşi şansă. Speră ca şi ai lor copii să facă mişcare măcar la şcoală, dacă acasă nu îi conving. Jumătate dintre copiii din România au probleme cu greutatea, iar un sfert dintre ei sunt deja obezi.
"Ar trebui cineva să ia măsuri în privinţa asta, sunt mulţi copii care sunt pasionaţi şi practică sporturi. Clar, îi afectează", declară un părinte.
Le afectează sănătatea în primul rând, spune directorul şcolii 131 din sectorul 5 al Capitalei. Şcoală care nu a avut niciodată sala de sport pentru elevi. Totul este improvizat într-o sală de clasă, iar când vremea le permite, mişcarea se face în curtea şcolii:
DORIN ZAPADA, directorul Şcolii 131 din Bucureşti: Am reuşit să montăm paliere, avem băncile pentru gimnastică, saltele, ladă pentru sărituri, trambulină. Nevoie pentru sala de sport este absolută, cu atât mai mult la noi, la o şcoală de cartier. Am scoate copiii la activităţi şi la ore, şi în afara lor!
Cei de la Şcoala 131 speră ca anul viitor să fie aprobat un proiect prin care s-ar putea construi şi pentru ei o sală. Problema e că, în alte părţi, unde s-au construit, spaţiile sunt folosite însă şi pentru petreceri. Într-o localitate din Constanţa, nunta primarului a avut loc în sala de sport din comună, unde elevii au acces limitat.