Se schimbă ora, sâmbătă noapte. România trece la ora de vară
Sâmbătă noapte România trece la ora de vară şi ar putea fi penultima oară când dăm ceasurile înainte. Parlamentul European a votat ca până în 2021, toate statele membre ale Uniunii să decidă dacă rămân definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă.
De Redactia Observator la 30.03.2019, 21:39Sâmbătă noapte România trece la ora de vară şi ar putea fi penultima oară când dăm ceasurile înainte. Parlamentul European a votat ca până în 2021, toate statele membre ale Uniunii să decidă dacă rămân definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Până atunci, medicii avertizează că vom avea nevoie de peste o lună să ne obişnuim cu schimbarea din noaptea aceasta. Timp în care ar putea apărea astenia de primăvară sau chiar depresiile.
Duminică va fi cea mai scurtă din an, după ce ora trei va deveni ora patru. E un obicei adoptat de români încă din timpul Primului Război Mondial, pentru a profita cât mai mult de lumina naturală şi pentru a economisi astfel energie electrică. Acum, dăm ceasurile înainte şi din alte motive.
ADRIAN ŞONKA, astronom, Observatorul Astronomic: Practic, nu are rost sa scoatem ora de vara, pentru ca se face lumina prea devreme, la ora 3 dimineata, ceea ce nu prea este normal. Organismul uman functioneaza in funcție de lumina si trebuie sa ne luam dupa pozitia soarelui.
Însă peste doi ani, ceasurile ar putea rămâne neschimbate indiferent de anotimp, a decis Parlamentul European.
Pana in anul 2021, Romania si celelalte state membre ale UE trebuie sa se decida daca raman definitiv fie la ora de iarna, fie la ora de vara. Cum ora de iarna prezinta dezavantaje pentru cei care isi incep serviciul sau scoala de dimineata, parerea majoritara a specialistilor este ca de preferat ar fi ora de vara.
”As prefera sa nu se schimbe, daca se poate sa ne spunem o parere. De ce? Din cate cred au fost influente asupra bioritmului uman”, spune un bucureștean.
Tocmai asta spun şi medicii, care ne sfătuiesc să ne schimbăm şi orarul de somn, pentru a ne proteja sănătatea.
VALERIA HERDEA, medic de familie: Dacă încercăm să ne adaptăm progresiv. Să ne culcăm mai repede, să ne sculăm mai devreme, încet, încet nu o să simţim. Dacă trecem brusc, probabil că o zi, două o să ne simţim un pic mai obosiţi. Important este să avem o alimentaţie diversificată, bogată în legume, bogată în peşte, să ieşim afară, să facem mişcare. Cât mai multă mişcare în aer liber.
În prezent, ţări precum Islanda, Belarus, Georgia şi Armenia nu folosesc trecerea la ora de vară. Iar Rusia a renunțat la această practică în 2010.