Românii intră în depresie, după vacanța de iarnă
Pentru mulţi, reîntoarcerea la lucru e cât se poate de dificilă. Şi atunci se confruntă cu starea de depresie. Nu numai mersul la serviciu îi întristează. Le vine greu să se trezească dimineaţă, afară e frig, plus că au acumulat nişte kilograme nedorite.
De Redactia Observator la 07.01.2020, 17:07Pentru mulţi, reîntoarcerea la lucru e cât se poate de dificilă. Şi atunci se confruntă cu starea de depresie. Nu numai mersul la serviciu îi întristează. Le vine greu să se trezească dimineaţă, afară e frig, plus că au acumulat nişte kilograme nedorite.
Poveşti cu luminiţe, cutii imense de cadouri, toată familia în jurul bradului şi multe zâmbete. Este imaginea unor sărbători de poveste. Numai că vacanţa a ajuns la final.
Strângerea decoraţiunilor este principalul semn că sărbătorile de iarnă tocmai s-au încheiat. Insa specialiştii ne recomanda sa nu ne grăbim cu despodobirea bradului, pentru a mai păstra atmosferă festiva câteva zile în casă.
Călin este unul dintre românii care a ales să mai prelungească câteva săptămâni atmosfera de sărbătoare, de dragul copiilor.
Călin: Încă nu o să fie despodobit, avem copiii prin casă şi le plac luminiţele beculeţe. Până în februarie sigur nu o să vină Moşul după ele!
Românii recunosc că nu este uşor să îşi reintre în ritm. Prima zi de muncă pare că nu se mai termină pentru mulţi dintre ei. Orice lucru care îi duce cu gândul la sărbători este ţinut pe birouri.
Adriana Goilean: Încă le păstrăm pentru că ne creează o stare de bine. De amintire a sărbătorilor de concediu, de vacanţă.
Anca Roman priveşte cu nostalgie imaginile de pe pârtie. Şi recunoaşte că doar aşa îşi găseşte puterea să dea randament.
Anca Roman: Mă încarc, am putere mai multă de muncă! Randamentul pot să zic că în primele zile e undeva 30 la sută. De săptămâna viitoare încercăm să ajungem la 100%.
Amelia Pal - psiholog: Mişcarea este un medicament foarte bun pentru că hormonii se schimbă, devenim mult mai fericiţi, natural. Pe partea psihică putem apela la prietenii noştri pozitivi care să ne dea o stare de spirit bună.
Starea depresivă nu este acelaşi lucru cu depresia, spun specialiştii, iar dacă această nu trece de la sine în câteva zile este bine să consultăm un psiholog.
Amelia Pal - psiholog: După două săptămâni este nevoie de circa o săptămâna de refacere şi reacomodare la locul de muncă. Putem începe cu ceaiuri de ghimbir, prin a mânca mai sănătos, ceea ce este esenţial şi de a reduce caloriile pe care le am acumulat de Sărbători.
Statisticile spun că peste 60% dintre români se confruntă cu depresia după sărbători.