Românii, devoratori de seriale. În luna Iulie, consumul de filme a crescut
Oricine s-a uitat cap-coadă la câteva seriale știe cât de greu este să te oprești după un singur episod. Până la urmă toată lumea o face, nu?
De Redactia Observator la 09.07.2019, 14:17Oricine s-a uitat cap-coadă la câteva seriale știe cât de greu este să te oprești după un singur episod. Până la urmă toată lumea o face, nu?
Până și fostul președinte Bill Clinton a declarat că s-a uitat la un întreg sezon din House of Cards în trei nopţi consecutive. Toată lumea se uită, dar puţini se gândesc la impactul bingeing-ului.
Care nu este doar oboseala de-a doua zi, la birou. Se poate ajunge la depresie. Bianca Iacob a pus întrebări despre ce implică să fii un devorator de seriale, într-un material prezentat în Observatorul orei 12.
Alex Aricescu, psiholog: Consumul de seriale este ca orice fel de alt consum, dăunător atunci când el trece o anumită limită, atunci când se transformă într-un exces. În momentul în care noi avem un stimul plăcut, un serial care ne face să ne simţim bine, ne face să ne relaxăm, o intrigă extrem de captivantă, cu siguranţa că ne-am dori cât mai curând să petrecem multe ore acolo în faţa televizorului. Problema e că, atunci când acest exces ne împiedică să ne bucurăm de alte activităţi sau ne face să devenim sedentari sau ne împiedică să petrecem mai mult timp cu prietenii, el se întoarce împortiva noastră.
Dar acest obicei sau sindrom, să-l numim, nu a apărut aşa, peste noapte, spun sociologii.
Vladimir Ionaş, sociolog: Devoratori de seriale cred că întotdeauna am fost, mai ales dacă ne uităm la topurile care arată ţările cu cea mai mare activitate pe aşa numiţii torenţi. Vedem şi o creştere foarte mare de abonamente pe streamingul online. Am observat ca oamenii se uita la seriale şi atunci când pleacă în concedii şi nu neapărat doar acasă. Spre comparaţie cu alte ţări europene cred că ne situăm pe un loc fruntaş pentru că avem şi un profil puţin diferit faţă de ceilalţi.
Consumul de seriale depăşeşte uneori 4 ore pe zi.
Vladimir Ionaş, sociolog: Iulie este una din lunile anului în care, din punct de vedere statistic consumatorii folosesc excesiv serialele tv şi practic din acest motiv, avem un consum exagerat de seriale. În momentul în care noi conştientizăm că un astfel de consum ne face să renunţăm la anumite activităţi sau ne face să devenim sedentari sau ne îndepărtează de un timp plăcut, petrecut cu prietenii, acesta se poate întoarce împotriva noastră. Primul pas pentru a trata un astfel de exces sau de dependenţă, de productii tv, de seriale tv, este să îl conştientizăm. În momentul în care am conştientizat-o e bine să observăm felul în care acea problemă ne dăunează pe parcursul zilelor, pe parcursul săptămânilor. De exemplu, oboseala cronică, care se poate instala atunci când noi avem un astfel de viciu, un astfel de consum excesiv, nu facem altceva decât să ne scadă randamentul a doua zi.
Producţiile tv targheteaza persoane diferite, din grupuri sociale diferite dar indiferent de vârstă sau categorie socială ajung să devină captivante. Iar de aici- oboseala devină cronică, apar apoi stări de anxietate şi în cele din urmă. depresia.
În esenţă, sa te relaxezi privind un film este chiar indicat, spun specialiştii. Insă această modalitate de relaxare se poate transforma uşor în dependenţă.
Binge watching se referă la urmărirea în mod compulsiv a filmelor şi serialelor, la tv sau în online. Datorită accesului la informaţie şi la internet, oricine are un smartphone, un laptop sau o tabletă poate căuta un film sau un documentar
Imediat cum se sfârşeşte, caută altul şi totul se transformă într-un cerc vicios. Dependenţa se instalează atunci când afectează alte sectoare ale vieţii- persoanele care dezvoltă comportament adictiv acordă mai puţină atenţie sarcinilor pe care le au de rezolvat şi aşteaptă cu nerăbdare sa vizioneze un nou episod
Unele persoane urmăresc serialul preferat chiar şi în autobuz, în metrou sau în pauza de masă de la serviciu.