Suntem fruntaşii Europei la producţiile agricole, dar preţurile alimentelor cresc
Vorbim acum despre un paradox. Unul pur românesc. Nu cred că ştiaţi dar suntem fruntaşii Europei când vine vorba de producţiile agricole. O să vă întrebaţi acum, pe bună dreptate, atunci de ce preţurile alimentelor cresc în fiecare lună
De Redactia Observator la 04.12.2013, 14:12Greu de răspuns la asta, dar cifrele sunt clare. Avem toate şansele să fim iar "grânarul Europei". Am încheiat un an agricol foarte bun, iar producţia ne plasează în topul ţărilor cu cele mai bogate recolte.
Totuşi de ce mâncarea este scumpă în România?
Explicaţia ar fi următoarea: sunt mulţi producători care preferă să vândă materia primă direct la export. Primesc un preţ mai bun, apoi aceasta se întoarce pe piaţa din România sub forma produsului gata ambalat. Şi evident, la preţuri mari.
Cum stăm cu producţiile agricole:
1. Avem cea mai mare producţie de floarea soarelui din toată Uniunea Europeană. Am recoltat două milioane de tone. În top urmează vecinii bulgari cu 1,8 milioane de tone.
2. Ocupăm un loc de onoare şi la producţia de porumb. Suntem pe locul doi în top, cu un total de peste 10 milioane de tone. Producţia locală a fost depăşită doar de Franţa, unde s-au strâns 15 milioane de tone.
3. Suntem printre cei mai mari exportatori de bovine. Ocupăm locul trei în Uniune. Exportăm animale de 41 de milioane de euro. Franţa şi Spania conduc, însă, topul.
4. Şi la producţia de cartofi stăm bine. Anul acesta am ieşit pe locul 6 în Uniune, cu un total de peste 3 milioane de tone. Pe primul loc este Germania, cu 9,3 milioane de tone.
Pe scurt, suntem la loc de cinste la capitolul agricultură.
România a ieşit pe locul 8 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte valoarea de producţie agricolă, cu un total de 14,4 miliarde de euro. Primele trei locuri sunt ocupate de Franţa, cu 77 de miliarde de euro, Germania - cu 54 de miliarde şi Italia - cu 48 de miliarde de euro.
PRIMUL LOC LA PRODUCŢIA DE FLOAREA SOARELUI
1. România - 2 milioane de tone
2. Bulgaria - 1,8 milioane de tone
3. Franţa - 1,7 milioane de tone
LOCUL DOI LA PRODUCŢIA DE PORUMB
1. Franţa - 15 milioane de tone
2. România - 10,7 milioane de tone
LOCUL TREI LA EXPORTUL DE BOVINE
Valoarea exportului de bovine: 41 de milioane de euro
LOCUL ŞASE LA PRODUCŢIA DE CARTOFI
România: 3,1 milioane de tone
LOCUL OPT LA VALOAREA PRODUCŢIEI AGRICOLE
1. Franţa: 77 de miliarde de euro
2. Germania: 54 de miliarde
3. Italia: 48 de miliarde de euro.
........................................................
8. România: 14,4 miliarde de euro