Românii gustă boala, la micul dejun. Salamul e cancerigen, spun experţii în nutriţie
Cele mai multe dintre salamurile care ne ajung în farfurie conţin nitrit de sodiu, substanţă despre care există studii că ar favoriza apariţia cancerului de colon şi stomac. Experţii unei asociaţii de protecţie a consumatorilor au adunat şi studiat etichetele a peste 50 de mărci distincte.
De Redactia Observator la 02.06.2016, 08:58Cele mai multe dintre salamurile care ne ajung în farfurie conţin nitrit de sodiu, substanţă despre care există studii că ar favoriza apariţia cancerului de colon şi stomac. Experţii unei asociaţii de protecţie a consumatorilor au adunat şi studiat etichetele a peste 50 de mărci distincte.
Rezultatele au arătat că 96% dintre sortimentele studiate conţin nitrit de sodiu, o substanţă care în combinaţie cu multă sare poate provoca şi cancer.
"Într-adevăr nitritul de sodiu este un compus cancerigen. El poate să determine cancer gastric şi cancer de colon. Şi uneori ne mirăm de unde: chiar de la produsele pe care le consumăm zilnic. Mai rău de atât este faptul că cei mai mulţi dintre consumatori nici nu citesc etichetele, înainte de a pun în coş anumite produse procesate", a declarat Valentin Boboc, medic de familie.
La peste 35% din sortimentele analizate s-a descoperit folosirea monoglutamatului de sodiu, un potenţiator de aromă care poate provoca reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă şi diaree.