Românii își redescoperă istoria în pandemie
Istoria se vinde bine în vremuri de pandemie. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unul dintre cele mai valoroase sit-uri din România, nu a dus deloc lipsă de vizitatori anul acesta.
De Redactia Observator la 29.10.2020, 17:11- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cei care ajung să admire ruinele cetăţii antice sunt uimiţi de istoria pe care o descoperă.
- Informaţiile pe care mulţi le ştiau doar din cărţi par să prindă viaţă aici.
Pandemia nu a lăsat fără turişti unul dintre cele mai valoroaase sit-uri din ţară: Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Şi dacă în alţi ani străinii erau curioşi să afle istoria dacilor şi a romanilor, acum românii par mai interesaţi de comorile din ţară.
Gică Băeştean – arheolog: Anul acesta a fost ciudat și diferit față de alți ani, încasările sunt aproape că anul trecut cu toate că muzeul a fost închis și doar ruinele au putut fi vizitate
Cei care ajung să admire ruinele cetăţii antice sunt uimiţi de istoria pe care o descoperă. Informaţiile pe care mulţi le ştiau doar din cărţi par să prindă viaţă aici.
Bătrân: Schitul nu este încă descoperit în adevărată lui valoare, toată așezarea Sarmizegetusa este așezată pe Ulpia Traiana, e o mare realizare pentru că este istoria care ne caracterizează pe noi
Conducerea muzeului şi autorităţile locale fac eforturi să promoveze cetatea şi să menţină ruinele în stare cât mai bună. Cu toate acestea, lipsa fondurilor se vede.
Gică Băeştean – arheolog: Din păcate fondurile pentru săpături sunt mici, cele pentru restaurare sunt și mai mici
Deocamdată 4,7 milioane de Euro, obţinuţi printr-un proiect european, vor fi folosiţi pentru conservarea şi restaurarea amfiteatrului roman din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Proiectele de renovare au fost demarate în cursul anului trecut.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.