Românii şi-ar putea vinde sau închiria locuinţa doar cu poliţă de asigurare
Ne cumpărăm case, dar nu mai avem bani să le şi asigurăm. Doar o locuinţă din cinci e asigurată împotriva dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii sau alunecări de teren. Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a pus gând rău proprietarilor care nu respectă legea: o casă s-ar putea vinde sau închiria doar cu poliţă de asigurare.
De Andra Mitu la 25.01.2021, 21:23- Doar aproape 20% dintre locuinţele românilor sunt asigurate.
Patru din cinci locuinţe din România nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale.
Daniel Crainic, expert în imobiliare: Nu cred că e suma foarte mare, n-ar trebui să fie o sumă foarte mare la o populaţie cu un grad de proprietar de peste 95 la sută. Avem cea mai mare rată de proprietari din Uniunea Europeană.
19,28% dintre locuinţele românilor sunt asigurate
Dar avem şi cea mai mică rată de încheiere a poliţelor de asigurare: doar 19,28%. Nu prea se gândesc la ce e mai rău locuitorii din Olt, Gorj, Mehedinţi, Botoşani şi Vaslui.
Nicoleta Radu, director general PAID: Aceste judeţe sunt și foarte expuse inundaţiilor, alunecărilor de teren și unde aceste evenimente se întâmplă frecvent.
În schimb, cei mai conştiincioşi sunt locuitorii din Bucureşti, Ilfov, Braşov, Timiş şi Sibiu.
Prețul unei poliţe variază între 10 şi 20 de euro, în funcție de materialul din care este construită locuinţa. Însă chiar și așa numărul asigurărilor încheiate este unul extrem de mic.
Din cele peste nouă milioane de locuinţe, doar 1,7 milioane sunt asigurate împotriva inundaţiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor.
Românii care nu îşi asigură locuinţa, amendă între 100 şi 500 de lei
Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să-i oblige pe români să încheie poliţe de asigurare atunci când vând sau închiriază o locuinţă.
Nicoleta Radu, director general PAID: Luând în considerare riscul ridicat la care România este expusă în ceea ce privește dezastrele naturale, cutremur, alunecări și inundaţii, este imperios necesar să facem eforturi să găsim acele mijloace să convingem oamenii.
Potrivit legii actuale, cei care nu au asigurate casele riscă o amendă între 100 şi 500 de lei. Potrivit obiceiurilor, puţini sunt cei care plătesc.