Antena Meniu Search
x

Românii, corigenți la asigurarea locuințelor în ciuda pericolului reprezentat de inundațiile tot mai dese

Trăim vremuri nesigure. Inundaţiile ameninţă mare parte din ţară şi scot la iveală o problemă veche: nu ne asigurăm bunurile. Aşa se duc pe apa sâmbetei gospodăriile oamenilor şi agoniseala de-o viaţă. Norocoşii care mai recuperează ceva sunt cei care au încheiat o asigurare obligatorie pentru locuinţă. Restul aşteaptă ajutoarele statului sau o iau de la capăt pe banii lor. 

de Redactia Observator

la 18.06.2020, 22:30

Vezi și
  • Doar circa 19% dintre locuințele din România sunt asigurate.
  • Românii care își asigură locuințele ar putea primi zeci de mii de euro în caz de inundații sau cutremur.

Unde s-a rupt cerul de atâta ploaie, drumurile s-au surpat, iar casele au fost distruse. 

Forța viiturii a fost atât de mare încât, în doar câteva minute, a pus la pământ un zid de sprijin greu de câteva tone. Odată cu el, apa a dus și o parte din peretele unei case care în orice moment se poate prăbuși cu totul.

Pagubele ar fi mai mici, dacă oamenii şi-ar asigura locuinţele. 

Sunt însă prea bătrâni să facă drumuri la firmele de asigurări şi au prea puţini bani ca să-şi permită chiar şi o astfel de poliţă obligatorie. Deşi nu costă o avere: 10 euro pe an pentru o casă construită din materiale tradiţionale şi 20 de euro pe an pentru una de la oraş, făcută din beton. 

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât judeţul Gorj, de exemplu, este codaş la asigurarea locuinţelor. Doar 5% au o astfel de poliţă. 

Antonie Serafim, primarul localităţii Padeş: Unii au, unii nu. Pentru că omul zice: Domnule, după ce că nu am niciun venit, mai plătesc şi o asigurare? Nu conştientizează unii că, până la urmă, şi asigurarea e bună.

În caz de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, firma de asigurări acordă despăgubiri de până la 20.000 de euro, în funcţie de poliţă. 

Eduard Berca, director firmă asigurări: De ani de zile, acest județ a suferit tot felul de probleme, grindină, ploi. De ani de zile oamenii ăștia se plâng că nu primesc ceva de la cineva. 

Mai puţin de 14.000 de gorjeni au în acest moment o asigurare obligatorie valabilă. 

La coada clasamentului se află Mehedinţi, cu aproximativ 11.000 de poliţe încheiate. 

La polul opus sunt Capitala - cu 340.000 de asigurări - şi Timiş, Braşov, Cluj şi Prahova unde numărul poliţelor se apropie de 90.000. 

Aproximativ 80% dintre bănățenii care își fac polița de asigurare obligatorie pentru locuință aleg să își facă una și mai complexă care să le acopere toate daunele. Astfel, pentru un apartament ce valorează 80.000 euro, o persoană ajunge să plătească pe an 80 sau 90 de euro pentru o poliță.

Robert Szolosi, broker: Valoarea imobilelor este tot mai mare în ultima perioadă și pentru clienți este tot mai greu să poată să suporte singuri din punct de vedere financiar o eventuală daună.

La nivel naţional, sunt peste 1,7 milioane de asigurări obligatorii încheiate, adică doar 19% din cele nouă milioane de locuinţe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii, corigenți la asigurarea locuințelor în ciuda pericolului reprezentat de inundațiile tot mai dese