Antena LIVE
Video

Românul care a mers în străinătate cu un produs tradiţional, iar gustul i-a uimit pe toţi. Afacerea sa are doar 10 angajaţi

Două bunătăți românești sunt în curs de atestare ca produse tradiționale, protejate de Uniunea Europeană. Vorbim de Salinatele de Turda și Pâinea de Pecica. În micuța localitate din județul Arad, modul de preparare se păstrează de zeci de ani: pe vatră de cărămidă. Un alt produs renumit, telemeaua de Ibăneşti, se pregăteşte să devină primul produs românesc cu certificare mondială.

De la 20.01.2023, 20:25

Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Pâinea se spală cu apă pentru ca aburul să meargă la Dumnezeu. Aşa am învăţat de la cei mai bătrâni brutari şi de la bunici

În brutăria lui, Valeriu Țigu foloseşte aceeaşi reţetă străveche

Nimic nu s-a schimbat, pentru că brutarul s-a încăpăţânat să nu modernizeze procesul de fabricaţie.

Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Am încercat prin cuptorul pe care l-am moștenit, să facem această pâine cu gust autentic de pâine de Pecica. Aici la Pecica ne putem lauda cu un grâu de calitate foarte bună, pentru că şi pământul e de calitate bună

Pe acelaşi subiect

Pâinea familiei Țigu, uneori grea de 4 kilograme, e coaptă direct pe vatra încălzită a cuptorului tradiţional.

Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Şi cuptorul îi autentic încă. L-am lăsat aşa făcut din pământ de cărămidă, făcut manual

În 2008, autorităţile i-au cerut să se alinieze normelor europene, iar asta însemna să-l dărâme. Doi ani s-a luptat în instanță pentru comoara lui şi a câştigat.

Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Noi cu pita am ieşit în evidenţă, orice musafir pe care îl primeşti la noi în ţara românească îl primeşti cu pâine şi sare

În 2012 a dus în străinătate pita lui coaptă în cuptorul vechi, iar gustul i-a uimit pe toţi. Cu cei 10 angajați, Valeriu reuşeşte sa coaca aproape 1000 de kilograme in fiecare zi.

Pâinea urmează să primească certificare europeană ca produs tradiţional

Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Arată că noi avem o valoare aparte, o valoare naturală a pâinii. Ne-au vizitat cei de la direcţia agricolă, de la ministerul Agriculturii şi ne-au îndemnat să ducem mai departe această tradiţie. Verificau, în primul rând, să nu folosim aditivi, de care se ferește toată lumea. Să demonstrăm că pâinea noastră e cea mai bună, să reuşim să lămurim oamenii că mânncând o pâine sănătoasă nu mai au nevoie de vizite pe la farmacii.

Până la sfârşitul anului, la capătul unui proces extrem de riguros, pita de Pecica va primi atestatul de produs tradiţional, alături de salinatele de Turda. România are, în total, 10 produse alimentare protejate de uniunea europeana

Sunt produse emblematice, ca Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu sau Salata cu icre de ştiucă de Tulcea - toate înregistrate la nivel european de companii sau asociații de producători din România. Iar de anul acesta România va avea şi primul produs certificat la nivel mondial: Telemeaua de Ibăneşti.

Nicu Bumb, inginer: Avem renumita telemea de Ivăneşti care este primul brand ceritificat la nivel european. În spatele acestor produse stau peste 4000 de fermieri, tot laptele este românesc, un lapte de calitate romanesc

Producătorul se angajează să fabrice tot timpul cu lapte provenit din cele trei comune - Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu – şi să folosească un ingredient special, o saramură, care se regăseşte în stare naturală doar aici, în zonă. 

Ți-a plăcut acest articol?

produs traditional
Întrebarea zilei
În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Las copilul cu rudele

Îl înscriu la grădiniţă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Cât detergent se pune în mașina de spălat, de fapt. Greșeala pe care multe...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Medicul Vlad Ciurea spune ce greșeală fac corporatiștii în privința...
Gandul
Publicat 08.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui...
A1
Publicat 08.05.2024
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se...
CaTine
Publicat 08.05.2024
Cine sunt Elian Miță și Marius Ghiță, cofetarii care fac furori pe TikTok cu...
spynews.ro
Publicat 08.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat...
Useit
Publicat 08.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Nicki Minaj a arătat uimitor la Met Gala 2024. Cântăreața a purtat o rochie...
ZU
Publicat 08.05.2024
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Hello taste
Publicat 08.05.2024
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Deparinti
Publicat 08.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste...
Happy
Publicat 08.05.2024
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Medicool
Publicat 08.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024