Românul care a mers în străinătate cu un produs tradiţional, iar gustul i-a uimit pe toţi. Afacerea sa are doar 10 angajaţi
Două bunătăți românești sunt în curs de atestare ca produse tradiționale, protejate de Uniunea Europeană. Vorbim de Salinatele de Turda și Pâinea de Pecica. În micuța localitate din județul Arad, modul de preparare se păstrează de zeci de ani: pe vatră de cărămidă. Un alt produs renumit, telemeaua de Ibăneşti, se pregăteşte să devină primul produs românesc cu certificare mondială.
De Redactia Observator la 20.01.2023, 20:25Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Pâinea se spală cu apă pentru ca aburul să meargă la Dumnezeu. Aşa am învăţat de la cei mai bătrâni brutari şi de la bunici
În brutăria lui, Valeriu Țigu foloseşte aceeaşi reţetă străveche
Nimic nu s-a schimbat, pentru că brutarul s-a încăpăţânat să nu modernizeze procesul de fabricaţie.
Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Am încercat prin cuptorul pe care l-am moștenit, să facem această pâine cu gust autentic de pâine de Pecica. Aici la Pecica ne putem lauda cu un grâu de calitate foarte bună, pentru că şi pământul e de calitate bună
Pâinea familiei Țigu, uneori grea de 4 kilograme, e coaptă direct pe vatra încălzită a cuptorului tradiţional.
Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Şi cuptorul îi autentic încă. L-am lăsat aşa făcut din pământ de cărămidă, făcut manual
În 2008, autorităţile i-au cerut să se alinieze normelor europene, iar asta însemna să-l dărâme. Doi ani s-a luptat în instanță pentru comoara lui şi a câştigat.
Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Noi cu pita am ieşit în evidenţă, orice musafir pe care îl primeşti la noi în ţara românească îl primeşti cu pâine şi sare
În 2012 a dus în străinătate pita lui coaptă în cuptorul vechi, iar gustul i-a uimit pe toţi. Cu cei 10 angajați, Valeriu reuşeşte sa coaca aproape 1000 de kilograme in fiecare zi.
Pâinea urmează să primească certificare europeană ca produs tradiţional
Valeriu Țigu, proprietar brutărie: Arată că noi avem o valoare aparte, o valoare naturală a pâinii. Ne-au vizitat cei de la direcţia agricolă, de la ministerul Agriculturii şi ne-au îndemnat să ducem mai departe această tradiţie. Verificau, în primul rând, să nu folosim aditivi, de care se ferește toată lumea. Să demonstrăm că pâinea noastră e cea mai bună, să reuşim să lămurim oamenii că mânncând o pâine sănătoasă nu mai au nevoie de vizite pe la farmacii.
Până la sfârşitul anului, la capătul unui proces extrem de riguros, pita de Pecica va primi atestatul de produs tradiţional, alături de salinatele de Turda. România are, în total, 10 produse alimentare protejate de uniunea europeana
Sunt produse emblematice, ca Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu sau Salata cu icre de ştiucă de Tulcea - toate înregistrate la nivel european de companii sau asociații de producători din România. Iar de anul acesta România va avea şi primul produs certificat la nivel mondial: Telemeaua de Ibăneşti.
Nicu Bumb, inginer: Avem renumita telemea de Ivăneşti care este primul brand ceritificat la nivel european. În spatele acestor produse stau peste 4000 de fermieri, tot laptele este românesc, un lapte de calitate romanesc
Producătorul se angajează să fabrice tot timpul cu lapte provenit din cele trei comune - Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu – şi să folosească un ingredient special, o saramură, care se regăseşte în stare naturală doar aici, în zonă.