Zona Romexpo s-ar putea reinventa cu o investiție de trei miliarde de euro
Trei miliarde de euro în schimbul celui mai mare centru de expoziţie din Europa de Est. Este pariul pe care Camera de Comerţ îl face cu unul dintre cei mai bogaţi dezvoltatori români. Miza este zona Romexpo care, în următorii trei ani, ar trebui să treacă printr-un proces de modernizare desprins parcă din filmele SF. Este vorba despre ridicarea primului zgârie-nori din ţară şi construirea unor parcări, muzee şi parcuri nemaivăzute la noi.
De Redactia Observator la 02.06.2020, 23:16- Zona Romexpo ar urma să devină cel mai mare centru de expoziție din Europa de Est.
- Investițiile ar urma să fie recuperate în cinci ani.
Aproape nimic nu va lipsi din ceea ce ar urma să fie cel mai mare centru de expoziţie din Europa de Est.
Mihai Daraban, președinte Camera de Comerț: Muzee, Muzeul Brâncuși, Muzeul Monetăriei, va fi și un acvariu care va avea, probabil, dimensiunile mai mari decât Mall Dubai, deci un acvariu generos. Proiectul poate fi gata în trei ani.
Este un termen cel puţin indrăzneţ, mai ales că proiectul transformă zona Romexpo într-o carte a recordurilor pentru construcţiile din România.
Noul Romexpo va găzdui cea mai înaltă clădire de la noi din țară. O să aibă 41 de etaje și o înălțime de aproape 180 de metri. În plus, aici se va construi și cea mai mare parcare din România care o să aibă 12.000 de locuri.
Un lux născut din paragină. Acum, în Romexpo, printre plăcile de beton, şi-au croit drum la suprafaţă doar câteva buruieni. Proiectanţii ne promit însă că peste câţiva ani, aici vom găsi cea mai frumoasă oază de relaxare a Capitalei.
Constructorul vrea un proiect prietenos cu mediul. Va construi o grădină imensă care va face legătura cu unul dintre cele mai mari parcuri din București, Parcul Regele Mihai Întâi.
Cu astfel de planuri, costurile sunt pe măsură. Peste trei miliarde de euro vor trebui să scoată din buzunar dezvoltatorii. Este un proiect public-privat. Camera de Comerţ va face un împrumut de 1,7 miliarde la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, în timp ce restul de bani va fi acoperit de investitorul privat.
Tot proiectul depinde însă de o lege aflată acum în Parlament, prin care terenul să treacă de la RAPPS în administrarea Camerei de Comerţ.
Mihai Daraban, președinte Camera de Comerț: Este nevoie de o trecere a terenului într-o formă de proprietate la Cameră, bineînțeles cu interdicția de a vinde.
Conform proiectului, banii cheltuiţi pentru modernizarea Romexpo vor fi recuperaţi în cinci ani din taxe, chirii şi turism. În plus, noua zonă va aduce şi 30.000 de locuri de muncă.