Salamul de Sibiu ar putea fi fabricat doar în România
Producătorii de carne au cerut deja protecţia numelui, iar solicitarea va ajunge pe masa Comisiei Europene. Dacă se va accepta, germanii, ungurii şi polonezii nu vor mai avea voie să-l fabrice, ci doar să-l cumpere de la noi din ţară.
De Redactia Observator la 25.09.2014, 20:55Producătorii de carne au cerut deja protecţia numelui, iar solicitarea va ajunge pe masa Comisiei Europene. Dacă se va accepta, germanii, ungurii şi polonezii nu vor mai avea voie să-l fabrice, ci doar să-l cumpere de la noi din ţară.
A stat doar pe mesele celor înstăriţi. Apoi, chiar pe cea a familiei regale a României. În anii comunismului, se cumpăra doar pe sub mână. Şi era mare mândrie dacă-l aveai pe masă de sărbători. Doamna îşi aminteşte.
La export mergea şi înainte de Revoluţie. Atât de mult le-a plăcut străinilor, încât au început să-l fabrice şi ei. După reţete adaptate însă.
În prezent, Salamul de Sibiu este produs în România, Ungaria, Polonia şi Germania. HARTĂ ANIMAŢIE Prin protecţia denumirii, cei care nu au o legătură cu zona geografică unde se fabrică Salamul de Sibiu, dar vor totuşi să producă acest mezel, vor fi obligaţă să-l facă în fabricile din Sibiu, Prahova, Covasna, Braşov, Călăraşi, Ilfov, Bucureşti şi Bacău.
20% din producţia de Salam de Sibiu fabricată în România se exportă în ţări precum Italia, Germania şi Spania. Anual, străinii cumpără Salam de Sibiu în valoare de SCRIS 10.000.000 de euro zece milioane de euro. Pentru unii români, însă, mezelul rămâne şi acum o delicatesă. Din cauza preţului. Un baton de 500 de grame costă, în medie, 40 de lei.
S-a pus şi problema ca Salamul de Sibiu să fie certificat ca produs tradiţional. Asta nu înseamnă, însă, că nu poate fi fabricat în alte ţări şi vândut sub aceeaşi denumire, cu condiţia să se respecte reţeta. În prezent, România are doar un singur produs înregistrat ca fiind autentic. Magiunul de topoloveni.