Salarii mai mici pentru milioane de români! Salariile angajaţiilor de la privat ar putea scădea cu până la 22%
Salariile angajaţiilor de la privat ar putea scădea cu până la 22 la sută. Bugetarii nu vor fi la fel de puternic afectaţi, dar nici nu vor avea lefuri mărite, aşa cum se aşteptau. O decizie a guvernanţilor în cazul profesorilor, de pildă, se va putea aplica tuturor. Pentru că, de la anul, statul va lăsa la mâna patronului soarta salariilor. Mută contribuţiile de la angajator, la angajat. Ministrul Muncii tocmai a anunţat că, pentru profesori, venitul va creşte doar cu 4 la sută.
De Redactia Observator la 31.08.2017, 19:52Salariile angajaţiilor de la privat ar putea scădea cu până la 22 la sută. Bugetarii nu vor fi la fel de puternic afectaţi, dar nici nu vor avea lefuri mărite, aşa cum se aşteptau. O decizie a guvernanţilor în cazul profesorilor, de pildă, se va putea aplica tuturor. Pentru că, de la anul, statul va lăsa la mâna patronului soarta salariilor. Mută contribuţiile de la angajator, la angajat. Ministrul Muncii tocmai a anunţat că, pentru profesori, venitul va creşte doar cu 4 la sută.
Salarii mai mari cu 25% de la 1 ianuarie. Calculele arătau formidabil în familiile de bugetari. Însă, socotelile nu au rămas aşa. După discuţii aprinse cu sindicaliştii din Educaţie, şefa de la Muncă a făcut anunţul care schimbă tot. Contribuţiile sociale trec la angajat. Iar, la final, câştigul funcţionarilor este minim.
"Pe net vor avea o creştere de 4% de la 1 ianuarie. Au fost si dumnealor de acord ca este cea mai buna treaba ca acele contrbutii sa treaca la angajat", este declaraţia Ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Ceea ce inseamna ca un profesor care câştigă cum 3.000 de lei va avea un salariu mai mare cu 120 de lei, nu cu 750 de lei cât ar fi însemnat 25%.
Iar mutarea asigurărilor sociale şi de sănătate va afecta salariile tuturor angajaţiilor din România, transmit specialiştii. Doar că bugetarii au parte de o mărire, pentru a putea suporta modificările. În schimb, cei de la privat, vor fi la mâna patronilor.
"Nu e vorba doar despre salariile celor din învăţământ, ci despre toate salariile. Nu poţi să ieşi să spui că vom majora salariile când tu ştii că nu majorezi netul, ci majorezi brutul ca să muţi contribuţiile. În realitate este o chestie de formă", spune Gabriel Biriş, consultant fiscal.
Statul nu poate impune unui privat să mărească salarii ori să ceară să nu fie afectat venitul unui angajat.
Un angajat în resurse umane să spunem că are acum un salariu brut de 3000 de lei. Costul total al angajatorului este de 3.691 de lei. După ce fiecare plăteşte taxe, primeşte în mână 2104 lei. Pentru ca salariul net al angajatorului să nu scadă, odată cu mutarea contribuţiei CAS şi CASS de la angajator la angajat, acei 691 de lei trebuie transferaţi în brutul salariatului. Însă, patronii recunosc că nimeni nu îi poate obliga să facă asta şi vor fi şi salarii care ar putea scădea din ianuarie 2018 şi la privat.
"La privat, cu singuranţă, nu ne va putea obliga nimeni. Nu există nicio metodă ca eu privat să cresc salariul stabilit într-un contract cu cineva. Nu ştiu dacă vor scădea salariile, dar vor fi nişte rearanjări", spune Dragoş Anastasiu, antreprenor.
Din 2018, toţi angajaţii din România ar urma să plăteasca CAS şi CASS de 35%. Virarea banilor la stat se va face tot prin intermediul angajatorului, dar din contul angajatului.
Măsura, spun guvernanţii, va duce la diminuarea nivelului contribuţiei şi la creşterea pensiilor.