Salata cu multe ingrediente, la fel de grea ca şaorma. Nutriţioniştii ne atrag atenţia asupra caloriilor
Salata s-a transformat din garnitură, în fel principal de mâncare! Crutoanele, oul, somonul sau pieptul de pui sunt doar câteva ingrediente care ajung într-un singur bol. Sunt mulţi români care cred că aşa arată prânzul ideal, mai ales în zilele de vară. Dar nutriţioniştii au altă părere.
De Redactia Observator la 14.07.2018, 22:48Salata s-a transformat, de-a lungul anilor, din garnitură, în fel principal de mâncare! Crutoanele, oul, somonul sau pieptul de pui sunt doar câteva ingrediente care ajung într-un singur bol. Sunt mulţi români care cred că aşa arată prânzul ideal, mai ales în zilele de vară. Dar nutriţioniştii au altă părere. Salata cu multe ingrediente seamănă deja cu o şaorma cu de toate. Iar caloriile pot fi la fel de multe.
Când îşi construiesc farfuriile, pentru bucătari nu există reguli. Au transformat banala frunză de salată într-o explozie de arome. Roşiile au fost înlocuite de cartofi, în loc de salată verde apare rucola, iar somonul afumat este ales în loc de castravete.
Cătălin Petre, bucătar:
Cealaltă salată pe care o cumperi cu alt preparat este o salată însoţitoare, care este mult mai mică. Aceasta este o salată, un fel de bază, pe care îl poţi mânca. Este lejer şi te poţi sătura foarte bine.
Dacă acum câţiva ani salata însemna doar roşii, castraveţi şi ceapă, toate servite într-un bol, acum se vinde... cu de toate. Ca la shaormerie, clienţii sunt ademeniţi cu o listă lungă de ingrediente. Nutriţioniştii calculează totul în calorii.
Şerban Damian, nutriţionist
Dacă este vorba despre o salată de crudităţi are puţine calorii, dacă se adaugă carne, brânză, ou, tot felul de dressinguri, care conţin şi multă grăsime, poate fi mai consistentă decât o porţie de mâncare obişnuită, clasică.
O salată de vară, simplă, cu doar două-trei legume are 86 de calorii. Dacă punem şi dressing, adică ulei şi oţet, mai adăugăm 140 de calorii. Iar dacă vrem să transformăm salata într-un fel principal şi mai adăugăm şi somon, ou sau crutoane vom avea în bol peste 450 de calorii. Şi pieptul de pui în salată e pe gustul românilor.
Meniurile restaurantelor au şi variante exotice. De pildă, piept de raţă şi mango pe pat de rucola. Însă, combinaţia de fructe cu proteine îngreunează procesul digestiv.