Şapte români din zece nu iau permisul de conducere din prima încercare
Şapte din zece români nu trec examenul pentru carnetul de conducere din prima încercare! Asta arată date recente ale oficialilor de la Direcţia pentru Permise şi Înmatriculări. Una dintre cauzele majore este dată, de fapt, chiar de cei pe care-i plătim ca să ne pregătească pentru viaţa de şofer.
De Redactia Observator la 05.06.2019, 18:24Şapte din zece români nu trec examenul pentru carnetul de conducere din prima încercare! Asta arată date recente ale oficialilor de la Direcţia pentru Permise şi Înmatriculări. Una dintre cauzele majore este dată, de fapt, chiar de cei pe care-i plătim ca să ne pregătească pentru viaţa de şofer. Există câteva lucruri de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem şcoala. Iar costul cursurilor nu este în niciun caz pe primul loc.
În faţa volanului, principalul atu e cunoaşterea legislaţiei. Regula priorităţii, de exemplu, este una extrem de simplă, dacă e explicată cu răbdare de un instructor cu experienţă.
70% dintre români nu iau permisul de conducere din prima încercare
Gigi Cătălina, profesor de legislaţie rutieră: Aceşti elevi au nevoie de foarte, foarte multe informaţii. Este o şcoală de scurtă durată, dar cu importanţă deosebită
Pentru mulţi viitori şoferi, majoritatea tineri şi nerăbdători să iasă în trafic, contează doar obţinerea permisului de conducere. Nu neapărat cât au învăţat. Aşa se face că mulţi aleg preţul mai scăzut al cursurilor în locul calităţii lor.
Horaţiu Baltador, reprezentantul unei şcoli de şoferi: Trebuie să facem în aşa fel încât să înţeleagă elevii că au responsabilitate foarte, foarte mare când sunt la volan. Să înţeleagă că în momentul în care aleg o şcoală de şoferi trebuie să o aleagă în funcţie de instructor, în funcţie de dotările care sunt la şcoala de şoferi, totul să fie actualizat
O cursantă susţine că "în orice situaţie, teoria se leagă cu practica. Dacă nu există teorie, în practică nu vei putea progresa. Progresul din partea practică este strict legat de partea teoretică. Aşa că dacă nu faci legislaţie, în oraş cred că vei da greş. Şi nu e bine. Pui viaţa în pericol şi nu doar a ata, ci şi a altor participanţi la trafic".
Una dintre cursante are şi termen de comparaţie. Un examen deja picat după ce a făcut cursurile la o altă şcoală de şoferi.
O altă cursantă spune că "se făceau chestionare fără să fie explicate. Nu se explica absolut nimic. Nu se scria pe tablă, nu se făceau desene. Pur şi simplu, mergeai, făceai chestionarul, l-ai greşit, mergeai acasă. Şi rămâneai cu greşeala respectivă".
De la un an la altul tot mai puţini români reuşesc să ia permisul de conducere din prima încercare. Date recente ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor arată că anul trecut doar 30% au promovat examenul. În timp ce în 2017 rata era de 50%.