Sat din circuitul turistic, izolat după ce drumul de acces a fost aproape distrus. Bătrânii sunt nevoiţi să apeleze la ajutorul tinerilor
Un sat uitat de lume din Transilvania a început să prindă viaţă cu ajutorul unor tineri care au renunţat la viaţa de orăşeni pentru cea de la ţară. După ei au venit şi alţii, astfel că satul, care părea sortit pieirii s-a animat aproape ca în vremurile de demult. Din păcate, dezvoltarea este acum în impas din cauza drumului de acces care a fost aproape distrus. Localitatea este una dintre aşa-numitele "staţii" de pe Via Transilvanica, traseul pe care turiştii pot să cunoască cel mai bine zona de nord-vest a ţării.
De Redactia Observator la 15.03.2021, 17:07- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Demult, satul Şapartoc număra mai bine de 800 de suflete. Cu timpul oamenii au plecat în căutarea unei vieţi mai bune. De 10 ani, în schimb, localitatea pare să fi revenit la viaţă şi asta datorită tinerilor care au dat oraşul pe viaţa în mijlocul naturii
Localnică: Am vrut să locuim la ţară, am vrut să locuim într-un loc cu mai multă pădure, cu copaci cu pomi fructiferi, cu animale.
Om cu om, casă cu casă, totul părea să fie pe drumul cel bun. Din păcate, planul celor de-acolo este acum în pericol.
O firmă de exploatare a lemnului a reușit să distrugă 500 de metri din drumul de acces care leagă localitatea de Sighişoara. Acum fără o maşină de teren nu mai ajungi în sat.
Bătrân: Avem noroc că mai avem nişte oameni cât de cât cu inima bună care ne mai aduc câte o pâine câte ceva că magazin nu-i, drum nu-i.
Bătrân: Din cauza transportului, nu vine nimeni, nu poate să vină în sat cu camioane.
Fetiță: Greu, că se lipeşte noroiul de cizme şi umbli foarte greu.
Dar nu numai localnicii au de suferit, ci şi turiştii. Localitatea este o staţie în proiectul Via Transilvanica, traseul care face cunoscută această parte a ţării.
Localnic: Este un proiect de anvergură foarte mare, cu un potenţial extraordinar, atât pentru comunitate, dar pentru ecosistem, pentru orice cum vreţi s-o luaţi, iar faptul că se distruge o să aibă repecusiuni destul de grave pentru toată lumea.
Deocamdată, accesul rămâne aproape imposibil, iar în cazul unei urgenţe, bătrânii sunt nevoiţi să apeleze la tinerii din sat ca să le procure medicamente sau să-i ducă la spital.