Scandalul manualelor pline de greşeli s-a mutat la clasa întâi. La lecţia de matematică, reprezentările grafice şi explicaţiile se bat cap în cap
Greşelile din manualele elevilor încep de la clasa întâi. La lecţia de matematică din noua carte primită de la Editura Didactică şi Pedagogică, copiii învaţă că numărul 12 este mai mare decât 16.
De Redactia Observator la 11.09.2018, 21:29Greşelile din manualele elevilor încep de la clasa întâi. La lecţia de matematică din noua carte primită de la Editura Didactică şi Pedagogică, copiii învaţă că numărul 12 este mai mare decât 16. Şi pentru noua greşeală, reprezentanţii editurii au o explicaţie. Graba în care ar fi fost corectate manuscrisele pline de erori ar fi dus la greşeli de acest fel. Părinţii sunt însă revoltaţi.
12 este mai mare decât 16. Aceasta e cea mai recentă greşeală pe care părinţii au reclamat-o la Ministerul Educaţiei. Dacă îi întrebăm pe cei elevi, rămân cu toţii şocaţi de exerciţiu. Fostul ministru al Educaţiei, însă, a găsit explicaţii mai complexe:
Liviu Pop: "In baza numerica 10, 12 mai mic decat 16, in alta baza s-ar putea sa fie mai mare, adica in baza 5. Si anul trecut au fost greseli, dar nu am vazut reactii din partea celor conectati la baronii manualelor."
Lăsând glumele la o parte, greşeala de la clasa întâi i-a revoltat pe părinţi. Nui îşi vor copiii derutaţi încă din primul an de şcoală.
Eugen Ilea: Dacă mergem mai departe pe fir, ajungem tot la Editura Didactică şi Pedagogică, unica responsabilă de varianta finala a manualelor pentru elevi. Există o explicaţie şi aici:
Maria Nistor, manager Editura Didactică şi Pedagogică: "S-au corectat aproximativ 200 de greşeli de typing şi unele chiar greşeli ştiinţifice. Greşeala a fost corectată de către redactor, dar în amplul proces de inserare a corecturilor in manual de catre tehnoredactor, se pare ca aceasta a fost omisa. Este regretabila, insa, totusi, discutam despre o singura greseala, nu se poate compara situatia cu anii anteriori."
Pentru elevi şi profesori rămân doar scuzele. Şi o variantă digitală publicată fără erori. Aşa cum s-a întâmplat şi la clasa a şasea, în cazul cărţilor pentru istorie şi biologie.
Singurele manuale care vor fi retiparite sunt manualele de geografie de clasa a sasea. Reprezentantii editurii spun ca mai dureaza si ca sunt in verificari, asteapta avizul de bun de tipar. Pana cand vor ajunge elevii la pagina 14, acolo unde sunt primele greseli, spera sa iba toate cartile pe banca.
Mai mulţi copii de clasa a şasea din Bucureşti nu au acum pe bănci manualele de geografie, muzică, educaţie plastică, engleză şi franceză. Profesorii, însă, spun că se descurcă şi fără ele:
Ionela Neagoe, director Colegiul Gheorghe Lazăr: "Cine stie sa isi faca meseria si o face asa cum trebuie si stie ce sa le spuna copiilor. Pana la urma ai nevoie de programa, nu neaparat de un manual si continuturile ti le poti aranja incat informatia sa ajunga la elevi."
Oricum ar fi, generaţia de sacrificu este deja obişnuită din anii trecuţi să înceapă şcoala fără cărţi pe bănci.