Școală-lux de milioane de euro, devenită muzeu în Gorj. Elevii din sat fac naveta la alta, cu WC în fundul curții, aflată la 6 km distanță
România educată rămâne un vis, avem în schimb România absurdă. Într-un sat din Gorj, clădirea unei şcoli, construite cu milione de euro, a devenit muzeu. În ea nu au învăţat niciodată copii, iar elevii din zonă fac naveta în centrul comunei, la șase kilometri depărtare, într-o şcoală veche.
De Diana Speretoiu la 04.09.2023, 22:44O şcoală în care ar fi putut învăţa sute de copii. Doar că pe holurile ei nu s-au auzit niciodată glasuri de elevi din anul 2007, de când a fost construită. Pentru clădirea-muzeu Guvernul a plătit în jur de două milioane de ei. Iar investiţia era destinată sinistraţilor strămutaţi, după ce satul lor a fost înghiţit de o alunecare de teren.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Nici măcar o lecţie nu s-a ţinut aici de când a fost construită şcoală şi, de-a lungul anilor, clădirea a fost transformată într-un depozit de gunoaie. Găsim aici mobilier vechi, tot felul de resturi şi chiar şi păsări moarte.
Un mic detaliu le-a scăpat celor care s-au apucat de ditamai construcţia. În sat, nu sunt suficienţi copii.
Sorin Popescu, director şcoală: Sunt foarte puţini. Nu se poate crea o clasă. Cei 15 sunt repartizaţi în toate clasele. De la cei mici, la cei foarte mari. E imposibil.
- "Artificiul" la care apelează directorul unei școli din București pentru ca elevii săi să nu înceapă anul...
- Şcolile din Gorj, devenite gropi de gunoi, după ce au fost închise din lipsă de elevi. În ce doresc...
- Testarea antidrog în şcoli, lăsată la mâna părinţilor. Cum ar putea fi aleşi elevi care să fie verificaţi
Localnică: Dacă se adună copiii, trebuie să se deschidă. Dar dacă nu, pentru cine să vină cineva acolo?
Clădirea de 4.000 de metri pătraţi are două etaje şi a fost proiectată cu vestiare, clase spaţioase, centrale termice şi termopane, tot confortul. Plus sistem de supraveghere care, culmea, încă merge.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Deşi nu e funcţională, primăria cheltuieşte banii să achite utilităţile aici. Camerele de supraveghere, de exemplu, instalate pe holurile clădirii funcţionează chiar de 16 ani.
Neregulile au fost descoperite şi de inspectorii Curţii de Conturi care au găsit facturi la curent plătite de Primărie, deşi în clădire nu s-au ţinut ore. Şcoala a fost folosită doar pentru a caza câţiva muncitori care au lucrat la canalizarea din sat.
Copiii din sat se duc la şcoală în centrul comunei, la aproape 6 kilometri depărtare, într-o clădire veche
Marius Ţârcomnicu, viceprimar Albeni: La şcoala în care învaţă acum copiii sunt toalete din anii... dinainte de '89.
Repoter: Adică în fundul curţii?
Marius Ţârcomnicu, viceprimar Albeni: Da, da!
Autorităţile au încercat la un moment dat să transforme clădirea în şcoală profesională. Tot din lipsă de doritori au renunţat şi la acest plan.