Antena Meniu Search
x

Video În ţara pe primul loc în UE la abandonul şcolar, Iohannis anunţă cu fast că "România Educată" a devenit realitate. Expert în educaţie: "Împăratul este gol"

România Educată, proiectul de suflet al şefului statului, devine realitate. Legile Educaţiei au fost promulgate, iar momentul a fost marcat la Cotroceni printr-o ceremonie fastuoasă. Deşi "livrează" elite an de an, învăţământul românesc are însă numeroase probleme, mai ales în mediul rural. Suntem în continuare primii în Uniunea Europeană la abandonul şcolar.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 04.07.2023, 22:01

Vezi și

Klaus Iohannis, președintele României: România educată, proiectul meu de suflet, devine realitate. Ce prevăd noile legi? Își propun să rezolve carențele sistemului. Legile în sine nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educațional dacă nu vor fi puse în aplicare.

Dincolo de scenele festive, România mai are mult până să devină cu adevărat educată. 34.000 de elevi au picat anul acesta Bacalaureatul și sunt 42 de licee cu zero promovați la examenul maturității. 1 din 4 elevi din mediul rural nu a luat nici 5 la examenul de clasa a VIII-a. Nu e deci, de mirare, că ne situăm pe prima poziţie în UE la abandonul şcolar.

Legile Educației, o formă fără fond

Marian Staș, expert în educație: Ca în "Hainele cele noi ale împăratului"​ de Hans Christian Anderson, acum suntem cu această ceremonie fix în postura hainelor celor noi ale împăratului, dar cu toată tristețea, împăratul este gol. 

Pe acelaşi subiect

Mădălina Iacob, reporter Observator: Cea mai controversată decizie de la Cotroceni este admiterea la liceu. Din anul 2027, Evaluarea Națională rămâne în picioare, dar apare și concursul separat la liceele de top din țară. Pot organiza concurs pentru jumătate dintre locurile disponibile.

Un sondaj al Federaţiei Naţionale a Părinţilor arată că 70% dintre aceştia sunt împotriva modificării.

Iulian Cristache, FNAP: Avem o Românie a mediului rural și o Românie a mediului urban. Neavând componentă financiară ca să facă meditații, copiii din mediul rural nu se pot pregăti suplimentar pentru aceste licee de top. 

Cum va arăta noul examen de Bacalaureat

Noul Bacalaureat va aduce aproape 10 probe pentru elevii de clasa a douăsprezecea. Două limbi străine la oral și în plus o proba încrucișată, de la alt profil decât cel la care a învățat elevul. Religia va fi introdusă și ea ca proba opțională pentru profilul uman.

Marian Staș, expert în educație: Mă aștept că următorii 10 ani să păstreze România în paradigmă sa de mediocritate. Am putea să deschidem o conversație onestă dacă nu cumva putem face un proiect cu Bacul la muzeu. Am încheiat 12 clase, la muncă, dacă vreau în sistemul superior, da. Acum Bacalaureatul este industrie de meditații, mașină de făcut bani.

Nici elevii nu sunt mulțumiți de sistemul de Educație 

Şi elevii sunt nemulţumiţi. Orarul este prea aglomerat, cel puţin la gimnaziu, iar curricula ar trebui și ea schimbată.

Daniela Vișoianu, consultant în educație: Etapă cea mai grea urmează pentru că ar trebui să existe toate metodologiile de punere în funcțiune în următoarele 8 luni. Pe o lipsa de capacitate a ministerului, realmente, Guvernul trebuie să facă un efort uriaș într-un an electoral, ceea ce mie îmi ridică semne de îndoială că vom vedea schimbări înainte de final de 2024.

De România Educată am auzit prima dată în 2016. De atunci, au trecut 7 ani, mii de dezbateri, consultări şi mai multe amânări până când Legile Educaţiei să primească undă verde de la Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Educatie » În ţara pe primul loc în UE la abandonul şcolar, Iohannis anunţă cu fast că "România Educată" a devenit realitate. Expert în educaţie: "Împăratul este gol"