Scrisul de mână, pe cale de dispariție în era tehnologiei
În era tehnologiei, pixul este înlocuit de tastatură. Scriem tot mai rar de mână, iar asta ne poate încetini creierul, trag alarma medicii. Suntem la un click distanţă de orice informaţie.
De Redactia Observator la 10.11.2018, 23:09În era tehnologiei, pixul este înlocuit de tastatură. Scriem tot mai rar de mână, iar asta ne poate încetini creierul, trag alarma medicii. Suntem la un click distanţă de orice informaţie. Proiectele, cererile sau chiar urările sunt mult mai uşor de scris la calculator. Aşa au ajuns mulţi români să uite ce au învăţat în clasa întâi: caligrafia. O demonstrează un test simplu. La o întrebare uşoară, cum se scrie litera K de mână, puţini au ştiut să răspundă.
Chiar şi când scriu de mână, mulţi adulţi folosesc litere de tipar. Alfabetul "ca la carte" a devenit doar o amintire. din copilărie.
Nici măcar copiii nu mai învaţă astăzi arta scrisului frumos. Orele de caligrafie au dispărut demult din programa şcolară. De la vârste tot mai mici, învăţăm să scriem doar cu două degete - care alunecă uşor pe ecranul telefonului inteligent. În era vitezei, tastatura e noul stilou.
Textele digitale se scriu de aproape trei ori mai rapid. Câştigăm timp, dar pierdem inteligenţă. Două zone în plus din creier sunt activate atunci când citim litere scrise de mână. Mai mult, caligrafia este oglinda personalităţii. De exemplu, spaţiile largi lăsate între cuvinte sunt tipice persoanelor independente, care iubesc libertatea.
CONSTANTIN CORNEA, psiholog: Odată cu pierderea acestei arte de a scrie de mână omul s-a depersonalizat un pic. Scrisul din ziua de astăzi nu mai sune mare lucru despre individ, poate să spună doar că individul este mult mai grăbit, că nu îi mai pasă decât de mesaj, nu neapărat de conţinutul mesajului.
Nu este şi cazul Biancăi. Într-o lume digitală, şi-a păstrat pasiunea pentru caligrafie. Şi-a scris singură chiar şi invitaţiile de nuntă.
BIANCA PÂNZARU: Este un mod prin care tu îţi aşezi sentimentele cum doreşti, cât timp doreşti. Chiar te relaxează, adică eu aveam momente când munceam la invitaţiile de nuntă şi scriam cu orele şi nu îmi dădeam seama când a trecut timpul.
Terapia prin caligrafie este folosită în special în China şi Japonia. S-a demonstrat că scrisul de mână creşte concentrarea, îmbunătăţeşte memoria şi poate chiar alunga anxietatea