Seceta şi temperaturile neobişnuit de mari au distrus agricultura, culturile sunt compromise
Seceta distruge agricultura. Pâmântul e tare ca betonul, iar fermierii au ajuns de la sapă la... târnăcop. Culturile de grâu sau de rapiţă sunt compromise, se plâng ţăranii.
De Redactia Observator la 04.11.2018, 22:38Seceta distruge agricultura. Pâmântul e tare ca betonul, iar fermierii au ajuns de la sapă la... târnăcop. Culturile de grâu sau de rapiţă sunt compromise, se plâng ţăranii. În multe zone din România nu a mai plouat de aproape patru luni. În sol, până la jumătate de metru, nu e picătură de apă. Începutul de noiembrie tot nu vine cu ploi. Iar temperaturile sunt cu peste 10 grade mai mari decât cele normale pentru această perioadă.
Sunt zile aproape la fel de fierbinţi precum cele de vară. Astăzi au fost şi 29 de grade Celsius, un record pentru începutul lunii noiembrie. Însă căldură neobşinuită anunţă o catastrofă în agricultură.
Pământul e tare ca betonul şi rupe orice utilaj. Fermierii încearcă să scoată legumele din pământ cu târnăcopul.
Nu doar căldura distruge culturile, ci şi lipsa de precipitaţii. În unele zone din judeţul Bacău nu a mai plouat din luna iulie. Până la jumătate de metru în sol nu există picătură de apă.
Alina Şerban, meteorolog: "Toată luna octombrie a fost cu un deficit mare de precipitaţii, o cantitate totală de precipitaţii pentru luna octombrie este de 20 de litri pe metru pătrat, în condiţiile în care, în mod normal, ar fi trebuit să avem undeva la 43, 44."
În septembrie, a fost şi mai rău. În toată luna nu au căzut mai mult de 10 litri de apă pe metru pătrat. De patru ori mai puţin decât media obişnuită. Cele mai mari pagube se înregistrează în jumătatea de sud a ţării. Culturile de grâu şi rapiţă de la anul sunt deja compromise. Seminţele ar fi trebuit să răsară până acum.
Ţăranii spun că singura soluţie ar fi montarea unor sisteme de irigaţie. Mai ales că meteorologii nu au veşti bune. Cel puţin până la jumătatea lunii, vom avea temperaturi mai ridicate decât cele normale. Şi niciun strop de ploaie.