Seceta prelungită lasă agricultorii fără producţie
Începutul primăverii a venit cu o mulţime de probleme pentru agricultorii harghiteni. De mai bine de două luni nu a mai picat gram de ploaie, iar temperaturile negative care s-au lăsat peste judeţul Harghita în ultimele nopţi au distrus aproape jumătate din producţia localnicilor. Pe lângă vremea extremă, pandemia le îngreunează şi mai mult piaţa de desfacere.
De Redactia Observator la 26.04.2020, 17:46- Agricultorii se tem că recoltele vor fi compromise
- În anumite zone nu a mai plouat de aproape două luni
Lipsa precipitaţiilor ar putea reduce drastic producţia agricultorilor în acest an. O altă mare problemă, cu care aceştia se confruntă, sunt temperaturile scăzute de pe timpul nopţii sau al dimineţii.
Sandor Zoltan, producător de flori - Nu a fost ploaie de vreo 5 săptămâni. Zăpadă a fost, dar nu era zăpadă semnificativă. Asta este problema, putem să spunem că toată iarna nu a fost zăpadă.
Torok Jeno, director DADR Harghita - Nu numai seceta deranjează. Avem dimineţi foarte răcoroase între -4 şi -8 grade.
Seceta se reflectă şi în industria florilor. Acolo, oamenii nici nu se mai gândesc la profit.
Sandor Zoltan, producător de flori - Când am luat materialul săditor de calitate foarte bună, am investit în jur de 100 mii de lei. Acum dacă apreciez că ies cu flori tăiate cu 35% pierdere, atunci am zis că fac un an bun.
Dacă temperaturile cu minus vor continua cele mai afectate vor fi speciile sâmburoase, iar agricultorii pot rămâne fără producţie.
Szekely Csaba, inginer agronom - Imediat după formarea fructului a venit îngheţul de -3 grade , fenofaza cea mai sensibilă. Şi acolo se vede o pierdere de 50-60 la sută. Noroc, mă repet, că e o înflorire atât de abundentă încât dacă rămâne cealaltă parte, 50% din producţie, încă nu e rău.
Încălzirea globală este principalul vinovat suţin inginerii agronomi, iar asta condus la modificări cu privire la înflorirea pomilor.
Szekely Csaba, inginer agronom - Experienţa ultimilor 5 ani cel puţin a dovedit că s-a devansat înflorirea pomilor, aici la noi, cu cel puţin 10-15 zile. Fenomen periculos pentru că sunt dese aici în zonă îngheţurile târzii de primăvară şi ne-a afectat în mulţi ani.
Printre pomii fructiferi, cei mai afectaţi sunt vişinul, prunul sau piersicul.