Antena LIVE

Curs valutar

Secretele unui vin bun: de la culegerea viei, până la servirea în pahar

Cum faci diferența între un vin bun și unul oarecare? Pentru a afla răspunsul, am făcut apel la experiența producătorilor de vin, care ne-au împărtășit secretele lor, de la culegerea strugurelui și până la servirea în pahar au unei băuturi desăvârșite.

De la 18.09.2019, 19:53
WhatsApp
Vezi și:

Cum faci diferența între un vin bun și unul oarecare? Pentru a afla răspunsul, am făcut apel la experiența producătorilor de vin, care ne-au împărtășit secretele lor, de la culegerea strugurelui și până la servirea în pahar au unei băuturi desăvârșite.

Podgoriile din Vrancea sunt împânzite în această perioadă de culegători. De o lună se tot măsoară nivelul de zahăr şi aciditate din fructe. Iar când totul corespunde reţetei, se dă startul. 

MARIA PETCU, culegător: Când ne apropiem de butuc, dăm puţin frunzele la o parte, Şi apoi cu forfecuţa tăiem codiţa. Ăştia nu-i putem lua că mai au bobiţe necoapte, sunt mai deşiraţi. Bobul se desprinde foarte uşor de pe păducel, taninul să fie copt,  sămânţa să aibă culoarea maro şi să fie puţin crocant. Strugurii se aşează frumos în ladă, nu trebuie stresaţi, trebuie să ajungă frumos la cramă. 

Zona în care se află plantaţia face din start diferenţa.

DANIEL NEGRESCU, consultant marketing: Aici avem parte de mult soare, Dobrogea este scăldată în soare, peste 2100 de ore de soare anual, Dunărea şi Marea Neagră funcţionează ca  o oglindă şi reflectă soarele pe partea de uscat.

Tone de struguri sunt adunate zilnic de pe butuci şi trimise la cramă. Tot ce se recoltează peste zi ajunge în camera de procesare, iar strugurii sunt selectaţi încă o dată. 

Trecuţi prin câteva mâini, strugurii părăsesc apoi ciorchinele şi pleacă mai departe, la presă, în drumul lor, spre must.  Zeama şi pieliţa colorată aterizează în cazane uriaşe din inox, unde vor fermenta, atent studiate şi controlate, vreme de trei săptămâni, de un vinolog. 

RĂZVAN MACICI, vinolog: Aici avem un roze din fetească neagră, care abia şi-a terminat fermentaţia alcoolică, este tulbure. Îi admirăm aromele foarte proaspete, foarte frumoase, pure. 

După distilare şi filtrare, roze-ul e gata de consum. Cu cât mai proaspăt, cu atât mai fructat. Cel roşu în schimb,  se odihneşte în butoaie din lemn de stejar cu anii. Când ajungem în camera de maturare, ştim că vinul cel bun... e aproape desăvârşit. 

RĂZVAN MACICI, vinolog: Se păstrează în condiţii perfecte de temperatură, între 14 şi 15 grade, control de umiditate 72% pe perioada maturării, butoaiele de vin roşu rămân nemişcate.

Consumatorul îşi are rolul lui în selectarea vinului. Din fericire, piaţa vinului din România a evoluat în ultimii ani, iar românii încep să fie mai pretenţioşi atunci când îl consumă. 

ZOE GYURY, administrator cramă: Caută un vin pe care să îl înţeleagă, care să le satisfacă anumite nevoi. Marea masă caută vinurile cu un rest mai mare de zahăr, cunoscătorii reprezintă încă un segment mic. 

Dincolo de aspectele tehnice, mai e ceva ce face vinul bun. Emoţia, locul şi compania în care îl bei.

Ionela Lucan
vin vita de vie struguri vrancea
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025