Autorităţile au reamenajat sediile Caselor de Pensii din Bucureşti
Cad zidurile la Casele de Pensii din Bucureşti, rămân însă în picioare vechi obiceiuri. Astăzi, oamenii nu au mai stat aplecaţi, peste ghişeu, ci au luat loc civilizat, la masă. Degeaba au avut parte instituţiile de o schimbare la faţă, dacă nu se schimbă şi atitudinea funcţionarilor.
De Redactia Observator la 03.02.2020, 19:49Cad zidurile la Casele de Pensii din Bucureşti, rămân însă în picioare vechi obiceiuri. Astăzi, oamenii nu au mai stat aplecaţi, peste ghişeu, ci au luat loc civilizat, la masă. Degeaba au avut parte instituţiile de o schimbare la faţă, dacă nu se schimbă şi atitudinea funcţionarilor, spun mulţi români. Sunt încă probleme nerezolvate.
Ghidaţi de paznici, oamenii intră în clădirea unde, de astăzi, ghiseele nu mai au ziduri. Suntem la Casa de Pensii pentru sectoarele 1, 2 şi 5. Contribuabilii numără hârtiile şi aşteaptă să să le vină rândul la măsuţă: "Mă mir cum le-a venit ideea, că de atâția ani, cel puțin de când știu eu, numai la necazul ăla de ghișeu. Ne priveau de sus. Acum e altceva, stăm cu picioarele la același nivel. Când am venit m-am și speriat. Am zis că am nimerit greșit".
"Era chiar inconfortabil să stai la ghișeu și în general se întâmplă asta la instituțiile statului", este o altă opinie.
Dacă ministrul a vrut, s-a putut. Asta spun mulţi pensionari. Într-o săptămână, din dorinţa Violetei Alexandru, zidurile au fost dărâmate, iar acum funcţionarul şi contribuabilul vorbesc, teoretic, de la egal la egal.
Pe lângă faptul că de acum înainte oamenii nu vor mai fi nevoiți să stea în picioare la ghișeu, ci pe scaune, într-un spațiu amenajat, o altă noutate introdusă de casele de pensii este acest aparat. Aparat care emite bonuri de ordine în funcție de nevoia fiecărei persoane.
Florin Călăraşu, şef Serviciu relaţii cu publicul CPMB: Sunt petenți care vin cu probleme care se pot rezolva în 30 de secunde și altele care pot dura și 20 de minute. În mod normal ar trebui totuși o suplimentare a funcționarilor. Da, se resimte lipsa de personal
Dincolo de schimbarea de imagine, pensionarii vorbesc despre aceleaşi vechi umilinţe: oameni puşi pe drumuri, pentru un drept al lor: "Am tot venit de vreo 10 ori. Cel puțin! Într-un an? Nu, în 3 luni. Mi s-a promis de către șeful de personal, lunea trecută, se face o săptămână, deși în mod normal un răspuns trebuie să dureze 2-3 zile, un răspuns. Doamna fiind șefă de personal a spus că a fost o greșeală de punctaj pe care nu eu o bag în sistem".
În ţară, zidurile nu au căzut încă. Ghişeele arată la fel, iar problemele sunt la ordinea zilei: "La noi întotdeauna știți că vin mai târziu. Probabil distanța de la București și până la Târgu Jiu".
"Schimbarea la faţă" ar urma să aibă loc şi în alte instituţii publice, anunţă ministrul Muncii.