Într-o seră din Buzău bondarii, păianjenii şi viespiile au grijă de recolta proprietarului
În tot mai multe ferme bio, legumele sunt tratate cu insecte, în loc de pesticide. Sunt cei mai harnici fermieri, chiar dacă abia îi vezi. Bondari, păianjeni şi viespi lucrează în echipă, să facă polenizarea şi să ţină departe dăunătorii. Insectele sunt aduse din străinătate.
De Redactia Observator la 16.04.2019, 00:15În tot mai multe ferme bio, legumele sunt tratate cu insecte, în loc de pesticide. Sunt cei mai harnici fermieri, chiar dacă abia îi vezi. Bondari, păianjeni şi viespi lucrează în echipă, să facă polenizarea şi să ţină departe dăunătorii. Insectele sunt aduse din străinătate si până în toamnă îşi fac treaba fără să lenevească.
Este forfotă mare, în această perioadă, în serele din Buzău. Bondarii au trecut la treabă. Dacă în trecut, fermierii pulverizau hormoni pe fiecare floare în parte, acum bondarii le-au venit în ajutor. Intervenţia lor este mult mai sănătoasă, iar roşiile ies perfecte.
Insectele vin la pachet, în săculeţi care seamănă cu plicurile de naftalină.
Bondarii, păianjenii şi viespile vin din Olanda
Păianjenii au grijă de castraveţi. Aceştia au rolul de a ataca un dăunător periculos care distruge legumele.
Şi viespile fac minuni în sere. Distrug păduchii plantelor. Mircea Tatu are 12 solarii care se întind pe o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi.
Investiţia în insecte se ridică la 10.000 de lei
A adus insectele din Olanda şi a investit, pentru toată suprafaţa, în jur de 10.000 de lei. La jumătate din cât l-ar fi costat să angajaze oameni.
Mircea Tatu, legumicultor: Polenizarea o facem cu prădători naturali, la castraveţi aducem pentru păianjeni, pentru trips, la ardei gras aducem pentru trips, pentru afide
Costel Vînătoru, cercetător: Dacă intervenim cu aceşti prădători naturali, nu mai putem să intervenim cu tratamente chimice pentru că îi omoară şi pe ei
Insectele tratate astfel rezistă la temperaturi scăzute, la vânt și la ploi.