Cherhanalele sunt pline de clienţi. Este sezonul stavridului şi lufarului de Marea Neagră pe litoral (Video)
Ne mai despart doar câteva zile de vară şi de sezonul estival şi la malul mării atmosfera de vacanţă se resimte deja. Iar cum vremea încă nu e prea prietenoasă şi soarele se lasă aşteptat, toate drumurile duc la cherhanale.
De Redactia Observator la 26.05.2019, 12:12Ne mai despart doar câteva zile de vară şi de sezonul estival şi la malul mării atmosfera de vacanţă se resimte deja. Iar cum vremea încă nu e prea prietenoasă şi soarele se lasă aşteptat, toate drumurile duc la cherhanale. Preparatele din peşte răsfaţă gusturile oricărui pofticios, iar bucătarii se întrec în reţete şi arome. Mai mult decât atât, turiştii sunt poftiţi să guste peşte proaspăt adus direct de la pescari, iar bonus află şi secrete din bucătărie.
Peştele sfârâie pe plita încinsă, iar aromele îmbie de la distanţă. La malul mării, e cod portocaliu de savoare, iar în bucătăriile acestei cherhanale se găteşte la foc continuu.
Mihai Costache, bucătar: Avem biban, file de chefal, vestitul calcan, biban, chefal, doradă şi cine a comandat dorada a vrut şi legume la plită.
Este sezonul stavridului şi lufarului de Marea Neagră. Peştele ajunge pe mâna bucătarului adus direct proaspăt de către pescari.
Mihai Costache, bucătar: Marea ne oferă zilnic peşte proaspăt, el automat trebuie ca textura cărnii să fie foarte tare. Ochii trebuie să fie foarte limpezi.
Sorin Rusu, managerul unei cherhanale: 80% din pescuit propriu, pescarii noştri şi pescadorul, şi mai avem nevoie şi de peşte de import.
Între timp, într-un alt colț din bucătărie, scoicile sunt pregătite într-un sos special.
Meniul e generos. Sunt preparate de tot felul, iar turiştii care aşteaptă la mese cu greu se hotărăsc ce să aleagă.
Reporter: Ce aţi mâncat?
Client: Midiile sunt de departe cea mai bună variantă.
Un turist a venit din Germania pentru prima dată în România, iar după o vizită la munte, cu preparatele specifice de acolo, se declară fan al bucatelor din peşte.
Client: Am întâlnit ursul în restaurant, cu sos brun şi era delicios. Dar eu prefer peştele, că ursul e plin de grăsime. Peştele e fantastic.
Însă, pentru cei care vor să guste şi felul întâi, recomandarea bucătarilor e ciorba de peşte.
O ciorbă costa 17 lei, în timp ce o porţie de scoici ajunge la 35 de lei, iar stavridul prăjit - 20 de lei.