Sf. Nectarie, sărbătorit pe 9 noiembrie 2023. Rugăciune către ocrotitorul bolnavilor de cancer
Sf. Nectarie 2023 este considerat protectorul celor bolnavi de cancer. An de an, credincioşii în prăznuiesc pe Sfântul Nectarie pe 9 noiembrie. Rugăciunea pentru sănătate către Sfântul Nectarie este una dintre cele mai puternice.
De Redactia Observator la 08.11.2023, 22:42Sfântul Nectarie 2023, considerat ocrotitorul bolnavilor de cancer, este prăznuit pe 9 noiembrie. Sf. Nectarie a fost crescut de o familie ce i-a insuflat iubirea pentru credinţă încă de la o vârstă fragedă.
Viaţa Sfântului Nectarie
Potrivit scrierilor bisericeşti, Sf. Nectarie s-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, Grecia. În 1876, Sf. Nectarie a intrat în monahism sub numele de Lazăr. Un an mai târziu, Sfântul Nectarie a fost hirotonit diacon.
Câţiva ani mai târziu, în 1882, Sfântul Nectarie a început studiile la Facultatea de Teologie din Atena. Între anii 1904-1907, Sf. Nectarie a construit o mănăstire de călugăriţe pe insula Eghina, acolo unde s-a retras pentru a se dărui în totalitate rugăciunii.
Sf. Nectarie a trecut la cele veşnice pe 8 noiembrie 1920, după o perioadă în care s-a luptat cu boli şi suferinţe. An de an, Sfântul Nectarie este cinstit de către credincioşi pe data de 9 noiembrie.
Unde se află moaştele Sfântului Nectarie
Sfântul Nectarie a fost înmormântat la mănăstirea construită de el pe insula Eghina. În anul 1961, Sf. Nectarie a fost trecut în rândul Sfinţilor, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie.
Moaştele Sfântului Nectarie se află în mai multe biserici şi mănăstiri din ţară:
- Mănăstirea Radu Vodă din București
- Capela cu hramul "Împărații Constantin și Elena", din cadrul Spitalului Parhon, București;
- Biserica "Sfinții Doctori Cosma și Damian" din cadrul Spitalului Fundeni, București;
- Mănăstirea Putna (în Sfântul Altar);
- Schitul "Nașterea Maicii Domnului", comuna Șinca Veche, județul Brașov (moaștele au fost dăruite de Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos);
- Schitul "Duminica Tuturor Sfinților", comuna Șinca Nouă, județul Brașov;
- Biserica "Sfânta Treime", localitatea Bucium, județul Brașov;
- Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Visarion de Larisa" din Brașov, cartierul Craiter;
- Catedrala din Sibiu;
- Biserica Spitalului TBC din Sibiu;
- Mănăstirea Râmeț, județul Alba (în naos);
- Biserica Memorială "Mihai Viteazul" din Alba-Iulia;
- Mănăstirea Comana, județul Giurgiu;
- Mănăstirea Halmyris, comuna Murighiol, județul Tulcea;
- Mănăstirea Sfintei Cruci, Oradea;
- Schitul "Ioan și Nectarie", Brădetu, județul Argeș (în naosul paraclisului);
- Biserica Studenților, Complex Studențesc Hașdeu, Cluj-Napoca;
- Biserica "Sfinții Voievozi", sat Ghimicești, comuna Fitionești, județul Vrancea;
- Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae și Izvorul Tămăduirii", Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou, Suceava;
- Biserica" Sfântul Ierarh Nectarie" din cartierul Alexandru cel Bun, Iași (în Sfântul Altar- în anul 2006, la hramul Cuvioasei
- Parascheva din Iași, Înalt Preasfințitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, a dăruit pe 15 octombrie, o părticică din moaștele sfântului);
- Biserica "Sfântul Gheorghe" din Slobozia, județul Ialomița;
- Biserica "Sfânta Parascheva", din Timișoara;
- Catedrala Episcopală din Galați;
- Capela "Sfântul Andrei" din cadrul Spitalului Județean Galați.
Rugăciune către Sf. Nectarie, ocrotitorul bolnavilor de cancer
"O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primește această puțină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la suspinele noastre și nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?
Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulțimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginți arătându-te. Nu cunoaștem nici suferință și nici durere pe care să nu le poți alina.
Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.
Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.
Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"