Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii şi obiceiuri de Lăsatul Secului. Sighișoara a găzduit o petrecere tradițională care marchează intrarea în Postul Crăciunului

Sighișoara a găzduit, ieri, "Lăsata secului pe Târnave", o petrecere tradițională care a marcat intrarea în Postul Crăciunului. Evenimentul a fost precedat de o Paradă a Portului Popular, care a pornit din fața Catedralei Ortodoxe Sfânta Treime, a trecut prin centrul orașului şi a poposit în cetate, unde acompaniaţi de orchestră, participanții, îmbrăcaţi în straie populare, s-au prins într-o horă. 

de Redactia Observator

la 06.11.2023, 08:34

Vezi și

Parada Portului Popular de la "Lăsata secului" este nelipsită de pe drumurile străvechi şi întortocheate ale Sighişoarei. În fiecare an, sute de sighişoreni participă însufleţiţi de dorinţa de a păstra şi a duce mai departe vechile tradiţii ale zonei. 

Localnic: Am venit din nou că am fost şi anul trecut şi anul ăsta iar, dacă sunt sănătos continui mai departe. 

Localnică: La început, portul pe Valea Târnavelor era colorat, deci laibărul era din catifea neagră, ia colorată, în general cu strugurei specific struguri şi frunze de struguri. După război pentru că era atâta jale în ţară şi nu mai erau bărbaţi, erau foarte multe văduve, s-a preluat portul din zona Sibiului. 

La eveniment, au venit cu drag creştinii din toate colţurile ţării, care şi-au etalat porturile diverse, preluate din moşi strămoşi.

Localnică: Marama care în faţă are o legătoare, aşa se numeşte acea cordeluţă colorată şi cu mărgele, apoi ia, care este o ie veche cu model vechi. Fota care este formată din două pulpane, una de veselie cea care este acum şi una mai de tristeţe, mai puţin înflorată. 

Costumaţia cu motive populare a fost obligatorie pentru participarea la acest eveniment. 

Boian Cosmin - organizator: Este şi un îndemn pentru toţi ca să poarte în continuare hainele bunicilor şi părinţilor noştri ca să nu le pierdem să le putem da mai departe la copiii noştri. 

Nici la petrecere, creştinii nu s-au lăsat mai prejos. Au dansat şi au chiuit pe muzică populară până la lăsarea serii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Tradiţii şi obiceiuri de Lăsatul Secului. Sighișoara a găzduit o petrecere tradițională care marchează intrarea în Postul Crăciunului