Video "Licoarea nemuririi" care l-a vindecat pe Victor. Afacerea de succes deschisă apoi, ca să-i ajute şi pe alţii: "Foarte puternică, era o bombă"
Un ceai vechi de peste 2.000 de ani, provenit din Asia, devine tot mai popular şi în ţara noastră. Supranumit "licoarea nemuririi", ceaiul Kombucha ar face minuni pentru sănătate. Micii producători locali l-au adus la noi după ce s-au convins singuri de efectele lui benefice. Reţeta poate fi făcută însă şi acasă, de fiecare dintre noi.
Victor Nicolae a fost diagnosticat cu o boală gravă în urmă cu 21 de ani, când medicii nu i-au dat prea multe şanse de vindecare. Atunci a decis să treacă la un regim bazat pe plante. Deşi boala a început să dea înapoi, Victor se simţea slăbit şi fără poftă de viaţă.
Afacere cu "elixirul imunităţii"
"De atunci am început să beau Kombucha, antidepresiv foarte bun, și m-a ajutat totodată pe partea de energie. Eram devitalizat, mâncarea pe care o mâncam era cum era, nici nu-ți venea să mănânci multă. Atunci îmi luam energie din Kombucha, elementele esențiale de care aveam nevoie", povesteşte Victor Nicolae, producător de Kombucha din București.
Între timp, medicina naturistă i-a devenit un mod de viață. Iar din ceaiul Kombucha a făcut o afacere.
- Fructele "elixir al tinereţii" care protejează inima şi cresc şi în România. Medicii recomandă să le...
- Industria cu care România a ajuns pe locul 2 în Europa. Prea puţini din ţară se bucură însă de produse:...
- Fructul românesc care a devenit o raritate. Preţul unui kilogram, după ce culturile au fost compromise de vremea rea
"Acum 5 ani am început să fac o Kombucha terapeutică. A fost greu cu ea, pentru că lumea nu o înțelegea. Era foarte acră, foarte puternică. Da, avea trei miliarde șase sute de probiotice în fiecare mililitru, era o bombă. Şi atunci, încet, încet, am ajuns la varianta actuală în care am scăzut numărul de probiotice, am facut-o mai consumabilă. Varianta pe care o facem acum e undeva la un miliard cinci sute, două miliarde probiotice per mililitru", spune Victor Nicolae, producător de Kombucha din București.
De acelaşi remediu străvechi a auzit şi Florin Moldovan, din Cluj. Considerat licoarea nemuririi, ceaiul Kombucha a devenit şi pentru el o mică afacere.
Întrebat dacă a fost greu începutul, Florin Moldovan răspunde: "Da, bineînțeles, e un pionierat de fapt, pentru că marea masă de populație nu știe despre Kombucha, despre băutura în sine. Unii au mai auzit numele, le este cunoscut, alții cunosc doar ciuperca din borcan".
Iulia s-a vindecat cu "băutura-minune"
Kombucha este o bătură fermentată, obţinută din ceai. Conţine bacterii probiotice şi vitamine cu o mulţime de benficii pentru organism. Iulia, de exemplu, a scăpat cu ajutorul ceaiului de problemele digestive.
"Am făcut Kombucha și eu acasă, curioasă să văd ce efecte o să aibă. Ne-a plăcut, am simțit așa un fel de echilibrare a tranzitului. În plus de asta, mi se pare că nu am mai răcit atât de des", spune Iulia Suciu, producător Kombucha din București.
Multe alimente conțin aceleaşi probiotice, printre cele mai cunoscute fiind murăturile fără oțet, lactatele fermentate și oțetul de mere nepasteurizat.
Probiotice naturale:
- Oțet de mere nepasteurizat
- Varză murată
- Castraveți murați
- Kefir, Iaurt, Sana
- Brânză fermentată
- Măsline în saramură
- Supă miso
"Dacă noi le consumăm avem beneficii pe care le simțim concret: nu ne îmbolnăvim așa des, nu răcim, nu suntem predispuși la tot felul de infecții digestive și, mai mult de atât, avem un tranzit intestinal normal, nu ne balonăm, nu avem scaun modificat", explică Damian Șerban, medic nutriționist.
"Dacă nu aveți timp să vă faceți singuri Kombucha acasă, aveți două variante: fie vă căutați pe siteurile micilor producători locali, fie căutați în cafenelele de specialitate care vând această băutură. În marile lanțuri de supermarketuri, momentan nu există Kombucha autentică", transmite Claudiu Crăciunică, reporter Observator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰