Sighişoara, pe lista celor mai frumoase cetăţi medievale din Europa
Sighişoara, oraşul în care istoria prinde viaţă, a fost inclus de jurnaliştii spanioli pe lista celor mai frumoase cetăţi medievale din Europa, alături de Dubrovnik, locul unde s-a filmat celebrul serial Game of Thrones.
De Redactia Observator la 10.06.2019, 01:09Sighişoara, oraşul în care istoria prinde viaţă, a fost inclus de jurnaliştii spanioli pe lista celor mai frumoase cetăţi medievale din Europa, alături de Dubrovnik, locul unde s-a filmat celebrul serial Game of Thrones. Doar noi nu ştim să apreciem frumosul. Zidurile cetăţii se prăbuşesc, fără ca cineva să ia vreo măsură. De mulţi ani se vorbeşte de o lucrare amplă de consolidare, însă până acum s-au făcut doar cârpeli.
Sighişoara este singura cetate medievală locuită din întreaga Europă. Motiv pentru care, anual, sute de mii de turişti vin acolo, pentru a avea parte de o călătorie în trecut. De altfel, Sighişoara figurează într-un Top 5 al celor mai frumoase oraşe medievale de pe Bătrânul Continent.
Jurnaliştii prestigioasei publicaţii spaniole El Mundo, au plasat-o alături de oraşul Rothenburg din Bavaria şi de Dubrovnik, din Croaţia, locul în care s-a filmat Game of Thrones.
Dacă străinii ne invidiază istoria, autorităţile îşi bat joc de ea. Aşa s-a ajuns în situaţia în care cetatea a început să dispară, bucată cu bucată. Anul trecut, zidul cetăţii s-a prăbuşit, iar edilii s-au limitat să cârpească zona, astfel încât să stopeze surparea.
Însă toată cetatea arată deplorabil, pentru că lucrările de reabilitare încep cu mare greutate. Asta în condiţiile în care vorbim de un sit UNESCO, a cărui consolidare a început, teoretic, în urmă cu 14 ani. Edilii locali au o explicaţie.
Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, primarul din Sighişoara: Aceste documente au trecut prin mai multe comisii, au fost la avizat la mai multe comisii si fiecare si-a exprimat pctul de vedere ceea ce imi da o siguranta ca lucrarea va fi bine facuta.
Experţii în construcţii spun că procesul de degradare va fi accentuat şi de infiltraţiile de apă.
Ioan Pascu, arheolog: Lucrările vor pica înainte de a ajunge hârtiile, aici este o mare problemă! Da, este o mare problemă, suntem conştienţi, dar legal nu se pot face. În situaţia asta, nu se poate face nimic altceva decât sprijiniri.
De la construirea sa, în secolul 13, în cetate nu s-au făcut niciodată lucrări ample de consolidare.