Sighişoara, oraş încărcat de istorie, scoate la pensie două lifturi unice în România
Sighişoara, oraş încărcat de istorie, scoate la pensie două lifturi unice în România, cu care se mândreşte de mai bine de un secol. Deşi sunt perfect funcţionale, dar mai ales sigure, lifturile manuale instalate în clădirile spitalului din oraş vor fi dezafectate pentru a face loc unor noi ascensoare, moderne.
De Redactia Observator la 30.01.2020, 15:10Sighişoara, oraş încărcat de istorie, scoate la pensie două lifturi unice în România, cu care se mândreşte de mai bine de un secol. Deşi sunt perfect funcţionale, dar mai ales sigure, lifturile manuale instalate în clădirile spitalului din oraş vor fi dezafectate pentru a face loc unor noi ascensoare, moderne. Şi asta pentru că nu mai exista o procedură pentru a le autoriza pe cele vechi. Unul dintre lifturile istorice, adevărat monument al tehnologiei, va fi amplasat în curtea spitalului ca atracţie turistică, iar celălalt va ajunge la Muzeul de Istorie din oraş.
Cele două ascensoare datează din anul 1896. Sistemul este unul pe cremalieră, ridicarea se face prin funii, dar există şi multiple elemente de siguranţă, aşa că în cazul în care se rupe funia, liftul nu se va prăbuşi în gol. Ampasate în clădirile monument ale Spitalului din Sighişoara au ajuns un magnet pentru turişti.
SAROLTA TANASZI, MANAGERUL SPITALULUI DIN SIGHIŞOARA - Sunt funcţionale şi nu s-au înregistrat incidente, accidente în tot acest timp, foarte mulţi ani. Acum nu le folosim, sunt doar ca şi atracţie, pentru vizitatori e ceva. E emblema spitalului putem spune şi chiar dorim să le conservăm.
La începutul secolului XX acestă tehnologie prin care erau mânuite lifturile era una modernă pentru a transporta bolnavii pe targă.
NICOLAE TEŞCULĂ, DIRECTORUL MUZEULUI DE ISTORIE SIGHIŞOARA - Spitalul Municipal din Sighişoara este înfiinţat în anul 1896. Primul director al său a fost Julius Oberth, tatăl renumitului savant Hermann Oberth.
Ar mai fi în spaţiul german, în zona Frankfurt, un astfel de lift care este funcţional şi este chiar şi folosit.
Anii au trecut peste cele două ascensoare rămase funcţionale, iar tehnologia a avansat destul de rapid. Astfel, reprezentanţii ISCIR s-au văzut puşi în situaţia în care nu au mai putut oferi autorizaţie.
OVIDIU MĂLĂNCRĂVEAN, PRIMARUL ORAŞULUI SIGHIŞOARA - Problema e că ele nu sunt ISCIR-izate, motiv pentru care suntem obligaţi să instalăm două lifturi noi. Unul dintre lifturi va rămâne ca obiect de muzeu în curtea spitalului şi celălalt îl vom duce la muzeul oraşului.
Întreţinerea ascensoarelor unicat este foarte simplă, necesitând doar ungerea angrenajului în fiecare săptămâna, pentru o alunecare uşoară. Acestea circulă între parter şi etaj, dar diferenţa de nivel este echivalentă cu înălţimea unui bloc cu patru etaje.