Situație FĂRĂ PRECEDENT în școli! Mii de COPII sunt ÎN MARE PERICOL!
Medicii şi asistentele din cabinetele şcolare sunt pe cale de dispariţie. Deşi au trecut câteva săptămâni de la începerea şcolii, unii elevi din Capitală nu au fost consultaţi încă. Părinţii se simt neputincioşi în faţa sistemului şi spun că depistarea epidemiilor, hepatitei, sau păduchilor se face când mulţi s-au îmbolnăvit deja
De Redactia Observator la 22.09.2015, 22:11Medicii şi asistentele din cabinetele şcolare sunt pe cale de dispariţie. Deşi au trecut câteva săptămâni de la începerea şcolii, unii elevi din Capitală nu au fost consultaţi încă. Părinţii se simt neputincioşi în faţa sistemului şi spun că depistarea epidemiilor, hepatitei, sau păduchilor se face când mulţi s-au îmbolnăvit deja.
În Bucureşti 10 la sută dintre şcoli au lacătul pus pe uşa cabinetului din lipsă de personal, iar în celelalte medicii fac vizite rare.
La şcoala gimnazială nr. 6 din Capitală, copiii n-a mai văzut demult un medic sau o asistentă în cabinetul şcolar. Deşi s-au investit bani în dotări, nu sunt bani pentru plata medicilor, care au statut de funcţionari publici şi sunt plătiţi cu maximum 1400 de lei.
Conducerea şcolii a refuzat să facă vreo declaraţie pentru a clarifica situaţia cu care se confruntă. Singurii care au primit detalii din partea lor sunt părinţii.
În Capitală, din cele peste 400 de unităţi şcolare, 44 nu au autorizaţie de funcţionare din lipsa personalului, adică 10 la sută. În cazul celorlalte şcoli, medicii fac ture între cabinete. Astfel se explică situaţia în care un medic nu a ajuns să controleze nici măcar starea de sănătate a copiilor dintr-o şcoală, la aproape 3 săptămâni de la începerea cursurilor.
La nivelul întregii ţări situaţia este şi mai dramatică. De cei peste 3 milioane de elevi se ocupă aprovimativ 700 de medici şi 2900 de asistenţi medicali. Adică, un medic ar trebui să se ocupe de 4000 de elevi, în 16 unităţi şcolare, iar unui asistent îi revin patru şcoli.
Legea prevede ca un medic să aibă în grijă 1000 de elevi şi preşcolari însă, de cele mai multe ori, situatia este cu totul alta. În România lui 2015, un medic este arondat unui număr de patru ori mai mare.