Şoferii vor plăti mai mult pentru poliţa RCA. Veşti bune în schimb pentru şoferii care nu au comis accidente
Şoferii vor plăti mai mult pentru poliţa de asigurare obligatorie. Au intrat în vigoare noile tarife RCA, mai mari cu aproape 10 procente faţă de cele vechi.
De Redactia Observator la 24.02.2018, 09:47Şoferii vor plăti mai mult pentru poliţa de asigurare obligatorie. Au intrat în vigoare noile tarife RCA, mai mari cu aproape 10 procente faţă de cele vechi. Modificările anunţate de Autoritatea de Supraveghere Financiară aduc şi veşti bune. Cei prudenţi la volan, care nu au provocat accidente, vor plăti cu 50% mai puţin.
Preţul pentru poliţa RCA se va calcula în funcţie de comportamentul de la volan. În medie, însă, şoferii vor plăti în plus cu 9 procente faţă de tariful aplicat anterior. Pentru persoanele juridice creşterea este şi mai mare, de 11%.
"Clasa de malus a rămas nemodificată. Adică, în mod normal, ar fi trebuit să crească şi penalitatea pentru cei care conduc periculos", spune brokerul de asigurări Bogdan Andriescu.
Sunt opt clase de bonus în care se pot încadra şoferii. Astfel, cei cu un istoric impecabil la volan sunt şi cei care, anul acesta, vor plăti cel mai puţin pentru asigurarea obligatorie.
48% din conducătorii auto persoane fizice se încadrează în cea mai bună clasă.
"Pentru clasa maximă, de bonus 8, procentul de discount acordat în prezent este de 50%, comparativ cu 32%, cât era anterior", declară Florin Golovatic, de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
De exemplu, un şofer de 39 de ani, încadrat la clasa B0, va plăti pentru 12 luni, o asigurare de 496 de lei la cel mai ieftin asigurător şi 664 de lei la cel mai scump asigurător. Tarifele sunt orientative însă pentru firme care pot modifica preţurile după bunul plac.
"Intenţia este, da, de a încuraja un comportament bun în trafic şi, bineînţeles, odată cu aceasta să vină şi o reducere de tarif de RCA", precizează Florin Golovatic.
O altă schimbare este faptul că şoferii care deţin mai multe autovehicule vor beneficia de cea mai bună clasă de bonus. Mai puţin cunoscute, dar avantajoase, spun brokerii, sunt decontările directe- serviciul prin care reparaţia maşinii poate fi plătită de către asigurătorul RCA al păgubitului.
Peste 67 de mii de români au ales şi această variantă în ultimul an, arată datele ASF. Costă în jur de 10 euro pe an.