SPECIAL! Căscatul e contagios, dar de folos
Căscăm de plictiseală, căscăm de oboseală, căscăm atunci când vedem pe cineva cum cască. Mai mult, uneori ajunge să vorbeşti despre căscat, că imediat apare.
De Redactia Observator la 16.04.2015, 20:28Căscăm de plictiseală, căscăm de oboseală, căscăm atunci când vedem pe cineva cum cască. Mai mult, uneori ajunge să vorbeşti despre căscat, că imediat apare.
Mulţi chiar se distrează şi încep să caşte exact când nu este cazul, pentru a-i vedea pe cei din jur că fac acelaşi lucru. Oricum, căscatul nu este contagios doar în cazul oamenilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi la câini, pisici şi. cimpanzei. Există vreo explicaţie ştiinţifică pentru asta? Mai multe, dar niciuna foarte convingătoare.
Când trebuie să ne oxigenăm creierul, când vrem să ne dezmorţim, când nu ne mai putem concentra.Până aici toată lumea ştie de ce căscăm şi cât de bine ne simţim când facem asta. Însă, la întrebarea de ce este căscatul molipsitor, nici ştiinţa nu ne poate răspunde.
Oamenii de ştiinţă mai vin cu o explicaţie. Când ne molipsim de la cineva care cască, înseamnă că rezonăm cu persoana respectivă.
Politicos sau nepoliticos, oamenii de ştiinţă ne sfătuiesc să căscăm cât mai des. Să nu ne abţinem, ba dimpotrivă, să ne inducem căscatul. Ar putea fi ca un fel de terapie care ajută la destresare şi la o bună funcţionare a creierului pe termen lung.