SPECIAL! Povestea porcului de Crăciun
Crăciunul poate avea multe semnificaţii! Pentru unii dintre noi, această poate însemna o superbă reuniune de familie. În Maramureş, multe dintre ele se păstrează intacte. Tocmai de aceea, până să se strângă în jurul mesei îmbelşugate, multe familii respectă tradiţia Ignatului.
De Redactia Observator la 19.12.2014, 20:25Crăciunul poate avea multe semnificaţii! Pentru unii dintre noi, această poate însemna o superbă reuniune de familie. În Maramureş, multe dintre ele se păstrează intacte. Tocmai de aceea, până să se strângă în jurul mesei îmbelşugate, multe familii respectă tradiţia Ignatului.
În Maramureş, multe dintre ele se păstrează intacte. Tocmai de aceea, până să se strângă în jurul mesei îmbelşugate, multe familii respectă tradiţia Ignatului. Cea în care un porc este sacrificat pentru ca oamenii să aibă bucate pentru tot restul anului.
Tradiţiile din perioada Ignatului sunt neschimbate de sute de ani. Odată sacrificat, porcul este pârlit la foc de paie. Doar aşa şoriciul va fi fraged şi gustos. Fumul gros se ridică deasupra satului.
Porcul este spălat bine, ca nu cumva cenuşa rămasă să-i strice gustul. Apoi, vine rândul măcelarului să-şi arate măiestria. Înainte de toate, trebuie să scoată şuncile. Dar parcă lama cuţitului nu taie cum trebuie. Nu e problemă. Ingenioşi, gospodarii au şi pentru asta leac.
După ce slana a fost pusă la sare şi carnea în garniţe, bărbatul casei pregăteşte alte bunătăţi. Cârnaţii. Amestecaţi cu mirodenii şi condimente numai de ei ştiute, odată terminaţi, sunt puşi la afumat. Să reziste pentru anul ce va să vină.