SPECIAL! Smartphone-ul te ajută să minți!
Un tânăr din Marea Britanie ar putea cu uşurinţă să ia premiul întâi pentru cea mai exagerată minciună. Şi-a sunat iubita şi i-a spus că a fost răpit, ba mai mult, i l-a dat femeii la telefon şi pe presupusul răpitor.
De Redactia Observator la 02.09.2014, 21:03Un tânăr din Marea Britanie ar putea cu uşurinţă să ia premiul întâi pentru cea mai exagerată minciună. Şi-a sunat iubita şi i-a spus că a fost răpit, ba mai mult, i l-a dat femeii la telefon şi pe presupusul răpitor.
Nu o să vă vină să credeţi scopul minciunii: tipul voia să se distreze liniştit cu prietenii, fără a fi deranjat de iubită.
Trecând peste asta, nu cred că e cineva care să poată spune cu mâna pe inimă că nu a minţit niciodată. Gândiţi-vă doar la minciunile născocite atunci când trebuie să refuzaţi o invitaţie în oraş. Practica este atât de des întâlnită, încât unii au inventat chiar o aplicaţie care să ne ajute să minţim mai uşor.
Există minciuni considerate grave. Şi mai există minciuni infoensive, peste care şi trecem mai uşor când vin de la alţii. Din această ultimă categorie fac parte minciunile sociale. Gândiţi-vă, de exemplu, că trebuie să mergeţi la o petrecere şi că nu aveţi niciun fel de chef.
Deşi în unele cazuri celălalt îşi poate da seama cu uşurinţă că nu suntem sinceri, alegem să depunem efort în a inventa scuze, în loc să spunem adevărul. Explicaţia specialistului este simplă - nu ştim să fim asertivi, adică să îl luăm şi pe celălalt în calcul şi să alegem maniera autentică de a spune adevărul.
Chiar şi atunci când celălalt pare să creadă ce îi spuneţi, şansele să îşi dea seama că de fapt minţiţi sunt foarte mari. Până la urmă, nu degeaba se spune că minciuna are picioare scurte.
Nu doar că unele minciuni sunt descoperite atunci când ţi-e lumea mai dragă, dar unii nu se pricep deloc să inventeze scuze credibile. Nişte oameni binevoitori s-au gândit şi la această categorie şi au inventat o aplicaţie ingenioasă pentru cei care nu ştiu cum să încheie o discuţie telefonică. Aplicaţia, numită Fake an Excuse, furnizează 45 de posibile scuze, întărite de zgomote de fundal credibile.
Specialiştii recomandă totuşi să nu ne obişnuim cu minciunile.
Cu alte cuvinte, se creează un cerc vicios. În plus, spunând adevărul ne scutim şi de efortul de a ţine minte ce minciună am spus la un moment dat şi cine a fost cel căruia i-am adresat-o.