Speranță pentru bolnavii de leucemie
Pentru prima dată, mii de pacienţi cu leucemie din România pot să spere. Medicii au reuşit să facă un transplant de măduvă de la mamă la fiică. Adică, numai pe jumătate compatibile.
De Redactia Observator la 03.02.2015, 20:16Pentru prima dată, mii de pacienţi cu leucemie din România pot să spere. Medicii au reuşit să facă un transplant de măduvă de la mamă la fiică. Adică, numai pe jumătate compatibile.
Când a aflat că suferă de leucemie, Florentina a ştiut că are în faţă o luptă grea. Până acum, la noi în ţară transplantul era posibil doar dacă se găsea un donator aproape perfect compatibil. Un frate, o soră şi, foarte rar, un străin.
Florentina aşteaptă acum să facă transplantul care i-ar putea salva viaţa. De multe ori, însă, bolnavii de leucemie de la noi nu au acest noroc. Mulţi au fost nevoiţi să plece peste graniţe, la spitale care fac transplant chiar şi când compatibilitatea e doar la jumătate. Pentru Ana, o tânără de 33 de ani bolnavă de limfom, medicii de la Institutul Fundeni au riscat.
Au hotărât să preleveze măduvă osoasă de la mama ei, compatibilă doar pe jumătate. Au scos din oasele din zona lombară peste un litru de măduvă, pe care apoi i-au injectat-o Anei printr-un cateter special, montat în zona gâtului. Ana se află acum în camera sterilă, pentru că nu are deloc imunitate. Corpul ei trebuie să folosească noile celule ca să lupte cu boala.
Studiile spun că acest tip de transplant este eficient în cazul unei treimi dintre pacienţii care suferă de cancere de sânge. În Statele Unite şi Israel, unde acest tip de transplant se face de multă vreme, peste jumătate dintre pacienţii operaţi astfel scapă definitiv de boală.