Primul spital mobil din România împotriva coronavirusului se ridică la Otopeni
România luptă cu toate armele împotriva coronavirusului. Numărul cazurilor a ajuns la 277. În acest război invizibil, armata s-a mobilizat şi ridică primul spital mobil format din corturi medicale şi containere. Între timp, secţiile spitalelor se închid, rând pe rând.
De Redactia Observator la 19.03.2020, 21:37- Cei mai mulți români infectați cu coronavirus au între 19 și 50 de ani
- Armata ridică primul spital mobil din România pentru cazurile de infectare cu coronavirus
România luptă cu toate armele împotriva coronavirusului. Numărul cazurilor a ajuns la 277. În acest război invizibil, armata s-a mobilizat şi ridică primul spital mobil format din corturi medicale şi containere. Între timp, secţiile spitalelor se închid, rând pe rând. Azi, a fost închisă Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului din Filiaşi, după ce un pacient a fost infectat cu coronavirus.
Pacientul a ajuns duminică la Spitalul din Filiaşi în stare gravă din cauza unor probleme vechi de sănătate.
S-a întors pe 6 martie cu avionul din Franţa, ţară care, în acel moment, nu era pe harta focarelor.
Bărbatul a fost internat într-un izolator, iar medicii i-au făcut testul pentru coronavirus. Rezultatul a fost pozitiv.
Cristina Grigore, purtătorul de cuvânt al Spitalului Filiaşi: A fost consultat de medici de urgenţă şi de personalul medical cu echipamentul de protecţie. Pacientul a fost izolat în CPU într-un spaţiu special.
Pacientul cu risc vital a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.
Cristina Oprea, corespondent Observator: Probele pentru noul tip de coronavirus i-au fost recoltate în data de 17 martie, iar rezultatul a venit seara trecută. În tot acest timp, a intrat în contact cu peste 20 de cadre medicale care aşteaptă acum la rândul lor să vadă dacă au fost infectate cu noul tip de coronavirus.
Între timp, Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului din Filiaşi a fost închisă.
"E strict interzis. Aveţi trimitere? Vreau să iau reţeta, dar nu ştiu dacă pot".
În lupta cu coronavirusul, armata ridică primul spital mobil din România. O caravană de camioane a fost mobilizată în curtea Institutului "Ana Aslan" din Otopeni.
Buldozerele au nivelat pământul, iar militarii au montat corturile şi containerele. Soldaţii fac parte din Arma de Geniu, trupă specializată în construcţii militare.
Iuliu Silviu Gimiga, comandantul Batalionului 96 Geniu: Misiunea Batalionului 96 Geniu este de a executa lucrări genistice în folosul autorităţilor publice. Arma geniu e destinată pentru sprijinul populaţiei locale.
Spitalul mobil are secţie de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare şi ar putea fi dat în folosinţă în cinci zile.
Medicii din linia întâi sunt însă cei mai vulnerabili în faţa ameninţării invizibile. În Suceava, doi doctori au fost diagnosticaţi cu temutul virus, după ce au îngrijit un pacient internat cu probleme la plămâni.
Mircea Macovei, director medical Spitalul Județean Suceava: Pacientul respectiv nu a avut niciun contact cu pacient pozitiv şi nici istoric de călătorii în străinătate. A fost flerul doctoriţei care a spus că s-ar putea să avem un pozitiv.
Andreea Petrescu, corespondent Observator: Pe lângă aceste două confirmări se mai aşteaptă rezultatele analizelor prelevate de la personalul medical care lucrează aici în secţia de Pneumologie a Spitalului Judeţean Suceava, secţie în care un bolnav a fost internat trei zile. Nu a stat izolat şi ulterior a fost confirmat ca având Covid-19.
Tot personalul medical din Capitală este în alertă după ce un asistent de la ambulanţă a fost infectat, deşi nu a intrat în contact cu pacienţi bănuiţi că ar avea COVID19. Bucureştiul deţine recordul la apeluri la 112.
Lorena Rădulescu, reporter Observator: Numărul apelurilor la Salvare a crescut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numai ieri au fost înregistrate 1500 de solicitări. 62 de echipaje de urgenţă şi 17 maşini de transport sunt pregătite să intervină în orice moment.
România are 277 de cazuri de coronavirus. 91 sunt doar în Bucureşti, 23 în Hunedoara şi 21 în Iaşi.
Vorbim, în cele mai multe cazuri, despre persoane cu vârste între 19 şi 50 de ani.
28% au între 40 şi 49 de ani, iar 26% între 30 şi 39 de ani.
În cele trei săptămâni de când virusul a apărut în România, doar 10% din cazuri au fost declarate vindecate.