Antena LIVE

Spitalele au început cursa înarmării pe cont propriu cu echipamente de protecție

Nu ştim cine mai priveşte către cine acum să ceară ajutor. Noi spre medici sau medicii spre noi. În fiecare zi, virusul loveşte necruţător în altă parte a ţării. Cadrele medicale, dar şi pacienţii descriu coşmarul în care a aruncat coronavirusul spitalele ţării.

De la 01.04.2020, 21:23

Nu ştim cine mai priveşte către cine acum să ceară ajutor. Noi spre medici sau medicii spre noi. În fiecare zi, virusul loveşte necruţător în altă parte a ţării. Cadrele medicale, dar şi pacienţii descriu coşmarul în care a aruncat coronavirusul spitalele ţării.

De la est la vest, spitalele din România cad victime virusului fără leac. Aproape 300 de cadre medicale s-au îmbolnăvit la muncă. Alte sute caută o portiţă de ieşire: demisii, concedii, pensionări. La Suceava, coronavirusul a închis mai multe secţii din Spitalul Judeţean şi apoi oraşul.

Ioana Macoveiciuc, unul dintre cei mai citiți bloggeri și scriitori români, cunoscută sub numele de Prințesa Urbană, a povestit pentru Observator o situaţie dramatică. Socrul său, internat de două zile în spital la Suceava cu febră şi pneumonie, nu a fost consultat de niciun medic şi nu a fost dus nici la dializă, tratament vital în cazul său. 

Prințesa Urbană: Înţeleg că a primit paracetamol, dar asta e cam tot, toată asistenţa pe care a primit-o. În contextul în care el este insulino-dependent, nu vede foarte bine, nu se poate deplasa singur... Nu e vorba doar despre el. Este suspect de covid, are simptomele cu pricina, însă nu a fost testat şi nici nu cred că va fi testat. De ce? Pentru că, din ce ştiu, sunt foarte puţine teste. Înţeleg că sunt doi medici pe mai multe etaje care nu sunt de specialitate şi care fac tot ce pot în aceste condiţii. Personalul medical, la Suceava cel puţin, este decimat. Sunt grav afectaţi, au nevoie mare de ajutor, inclusiv de tratament.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că retrage Spitalului Judeţean Suceava ordinul "Meritul Sanitar" în grad de cavaler, acordat anul trecut, din cauza gravelor deficienţe în activitate constatate în perioada stării de urgenţă. 

Între timp, autorităţile locale anunţă că au găsit, în sfârşit, soluţia salvatoare: testarea tuturor medicilor, dar şi a locuitorilor. 

Între timp, bătălia cu coronavirusul se mută şi la Rădăuţi, acolo unde au fost transferaţi poacienţii infectaţi din Suceava. Doar că acolo singurul medic infecționist și-a luat concediu. 

Traian Andronachi, manager spital Rădăuți: Spitalul Municipal Rădăuţi joacă în scenariul filmului Sparta. Un spital municipal de 460 de paturi trebuie să ţină piept unui întreg judeţ. Cu materialele şi cu consumabilele ne descurcăm pentru că am fost suficient de inteligenţi ca să ne facem rost de aceste materiale. Am primit ajutor de la statul român 25 de măscuţe şi 30 de combinezoane. În fiecare zi, avem minim 150 de persoane care trebuie să fie îmbrăcate precum cosmonauţii. 

Hunedoara pare să urmeze exemplul dramatic al Sucevei. Dupa ce a înregistrat șapte decese, iar numărul de pacienți pozitivi e complet incert, medicii își dau și aici demisia în masă. Primul a fost chiar singurul medic anestezist al Spitalului de suport de la Orăștie, în locul căruia se caută acum medici de rezervă.

Graziela Achim, manager Spital Orăștie: Are probleme personale care o împiedică să continue în situația asta de risc. Are un copil de care trebuie să aibă grijă și nu are sprijinul nimănui. Copilul are probleme de sănătate care ar fi impus o situație de risc pe care ea nu a dorit să o creeze. Am avut semnale de la Cluj, doi medici de Terapie Intensivă care ar dori să vină la noi. 

Spitalul Județean Deva, care urma să fie spital suport pentru mamele cu coronavirus, a intrat în carantină pentru următoarele două săptămâni.  

Silviu Didilescu, manager Spitalul Județean din Deva: Sunt oameni care se simt rău, tot personalul a fost testat ieri și alaltăieri. Nu au venit rezultatele de la DSP. S-a întâmplat ceva la Timișoara cu reactivii și urmează să vină în două, trei zile rezultatele pentru personal. Personalul a fost testat, dar și cei internați la secțiile astea grele, boli infecțioase, oncologie...

În spitale, cursa înarmării cu echipamente de protecţie pare fără sfârşit. 

Vasile Potecă, prefect Hunedoara: Stăm cum stă toată țara, în sensul că din anii trecuți și anul ăsta nu am avut nicio rezervă. Acum, aici e cine e primul. Înțeleg că, din punctul ăsta de vedere, s-a declanșat un război sălbatic în care fiecare se aprovizionează și își găsește materialele cum poate și le cumpără de unde poate.

Nu e de mirare că lista medicilor pozitivi crește, în toată țara, de la o oră la alta.

În Braşov, lucrurile sunt şi mai grave, se plâng medicii. În Spitalul de Pneumoftiziologie, destinat tratării pacienţilor cu COVID 19, oamenii sunt băgaţi în saloane în care au fost trataţi pacienţi cu tbc.

Lorena Popică, lider sindicat: S-au făcut internări și în saloanele în care până mai ieri au fost tratați pacienți cu tuberculoză și baccilul care determină îmbolnăvirea este impregnat și 30 de ani în saloanele respective.

În ceea ce priveşte costumele de protecţie...

Lorena Popică, lider sindicat: Cele care au avut specificaţii tehnice, erau destinate ca uz pentru zugravi şi vopsitori. Modalitatea în care sunt obligate să îşi elimine echipamentele contaminate în curtea spitalului unde sunt două bănci, unde stau bolnavii când ies afară.

Şi angajaţii de la ambulanţă cedează rând pe rând. Ultimele îmbolnăviri, la Codlea şi Brăila.

În plus, tot mai multe spitale refuză să se numere printre cele de suport. La Spitalul Municipal Făgăraș, medicii nu vor să preia cazurile transferate de la alte spitale din județ, de teamă că virusul va fi introdus în comunitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

romania spital medic echipament combinezon cadre medicale virus
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024