Spitalul de Arşi: Trei pacienţi sunt în continuare în stare critică şi alţi doi în stare gravă
Trei dintre pacienţii internaţi în Spitalul de Arşi după incendiul din clubul Colectiv sunt în continuare în stare critică şi alţi doi sunt în stare gravă, dar cu evoluţie bună, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Adrian Stănculea
De Redactia Observator la 09.11.2015, 15:37Trei dintre pacienţii internaţi în Spitalul de Arşi după incendiul din clubul Colectiv sunt în continuare în stare critică şi alţi doi sunt în stare gravă, dar cu evoluţie bună, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Adrian Stănculea
"După toate transferurile şi evenimentele neplăcute din weekend, am mai rămas cu trei bolnavi în stare critică şi doi bolnavi în stare gravă. Evoluţia celor doi bolnavi sperăm să fie bună, par a se îndrepta spre bine, mai au nişte etape de trecut până li se vindecă arsurile şi sperăm că vor fi bine", a spus dr. Adrian Stănculea, potrivit Mediafax.
El a precizat că dintre cei trei pacienţi aflaţi în stare critică, unul este foarte grav, unul mediu şi un altul ar putea avea o evoluţie gravă, adică ar putea să treacă de etapa critică. "Poate vom reuşi să îl desprindem de ventilator. Vom vedea", a precizat Stănculea.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi a adăugat că deocamdată nu sunt noi informaţii privind alte transferuri, dar o altă echipă de medici străini ar putea ajunge luni.
Medicul a mai spus că Spitalul de Arşi a primit de la Ministerul Sănătăţii kituri pentru intoxicaţia cu cianuri.
"Această intoxicaţie cu cianuri nu a părut foarte manifestă, pentru că acolo este un întreg mecanism care ar trebui să se regăsească: nişte dozări care nici la noi, nici la alte spitale, nu au apărut ca fiind mari. Deci nu au existat nişte semne de intoxicaţie cu cianură la bolnavi, la momentul venirii, aşa că utilitatea acelui kit, la acel moment, mi-e greu să o definesc. (...) Mi-e greu să vorbesc de utilitatea lui de la început, pentru că noi ne-am confruntat cu asemenea intoxicaţii şi nu au fost semnele unei intoxicaţii severe cu cianuri", a precizat Stănculea.
Precizările au fost făcute după ce presa a scris că, după incendiul din clubul Colectiv, spitalele nu aveau în dotarea standard antidotul împotriva intoxicaţiilor cu fum. Cyanokit, un medicament aprobat în UE din 2007, este folosit în cazul intoxicărilor cu cianuri, în cazul victimelor care au inhalat sau au fost expuse tegumentar fumului toxic rezultat din incendiile izbucnite în spaţii închise. Pe site-ul companiei producătoare, indicaţia este ca acest medicament să fie administrat cât mai repede cu putinţă. Medicamentul este un tratament-standard în SUA, Marea Britanie sau Franţa, în cazurile de intoxicări cu fum.
Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concetraţiile erau peste valorile letale, potrivit rezultatelor analizelor toxicologice efectuate de INML.