Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 9 ani de la Colectiv şi niciun centru pentru marii arşi. Infernul în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alți zeci au rămas mutilați

Au trecut nouă ani de la tragedia Colectiv – nouă ani de lacrimi, întrebări fără răspuns și suflete zdrobite. În incendiul devastator din clubul Colectiv, 64 de tineri și-au pierdut viața, iar alte zeci de persoane au rămas mutilate pe viață.

de Redactia Observator

la 30.10.2024 , 08:45

Deși au fost deschise două dosare penale, abia după câțiva ani acestea au fost finalizate. La începutul acestei veri, dosarul în care mai mulți manageri de spital erau acuzați că nu au transferat răniții în străinătate a fost clasat de procurori.

9 ani de la tragedia Colectiv. Niciun centru pentru marii arşi în România

Aproape un deceniu mai târziu, România încă nu are niciun centru pentru marii arși. Trei centre sunt în plan de tot atâta timp: în București, Târgu Mureș și Timișoara.

Vezi și

Anul trecut, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, promitea că centrele vor fi gata în 2025.

Pe acelaşi subiect

Astăzi, în fața clubului Colectiv, vor fi expuse fotografiile celor care și-au pierdut viața.

În urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, izbucnit în noaptea de 30 octombrie 2015, în timp ce trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album, 64 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 185 au fost rănite.

Condamnările definitve din Dosarul Colectiv

Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel a dispus condamnări definitive în dosarul Colectiv: Cristian Popescu-Piedone - 4 ani, Paul Gancea (patron Colectiv) - 6 ani şi 4 luni de închisoare; Costin Mincu (patron Colectiv) - 8 ani de închisoare; Alin George Anastasescu (patron Colectiv) - 11 ani şi 8 luni de închisoare; pompierii George Matei şi Antonina Radu - 8 ani şi 8 luni închisoare; pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - fiecare 6 ani şi 10 luni; Cristian Niţă (director al firmei de artificii) - 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

Antonina Radu a fugit din România înainte de sentinţă, fiind localizată în Republica Moldova, de unde autorităţile române au încercat fără succes să o extrădeze. 

Anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie formulat de Cristian Popescu Piedone şi a dispus punerea acestuia în libertate. "Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Cristian Victor Popescu Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Cristian Victor Popescu Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat", se arată în minuta deciziei.

Instanţa a dispus anularea executării pedepsei primite în dosarul Colectiv şi punerea acestuia "de îndată" în libertate. "Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă", potrivit deciziei judecătorilor.

În cazul lui George Petrică Matei, George Alin Anastasescu, Cristian Mihai Niţă şi Antonina Radu, instanţa a respins recursurile în casaţie formulate de aceştia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să sărbătoriţi Halloween-ul?
Observator » Evenimente » 9 ani de la Colectiv şi niciun centru pentru marii arşi. Infernul în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alți zeci au rămas mutilați