Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 9 ani de la tragedia Colectiv şi 64 de vieţi pierdute. Când ar trebui să fie gata primul centru pentru marii arşi din România

Au trecut nouă ani de la tragedia Colectiv, în care 64 de oameni şi-au pierdut viaţa. 9 ani de când, din păcate, spunem acelaşi lucru. Dacă azi ar fi un incendiu cu 10 victime, statul român nu ar avea unde să trateze răniţii. După aproape un deceniu, un singur Centru de Mari Arşi este aproape finalizat în Timişoara.

de Redactia Observator

la 30.10.2024 , 22:31

30 octombrie 2015. Noaptea în care s-a dezlănţuit infernul. 64 de persoane au murit, 27 în club, iar restul în spitale. 

"Plasmă există, tot ceea ce trebuie există. Există şi bancă de piele. Deci practic toată lumea are tot ceea ce este necesar pentru a duce la bun... Oamenii trebuie să ştie că se face tot ceea ce este necesar pentru aceşti pacienţi", spunea Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii.

După tragedie, autoritățile au promis că vor construi trei centre pentru marii arși. Anii au trecut în zadar, dar până acum un singur spital prinde contur în vestul ţării. 

Vezi și

Când ar trebui să fie gata primul centru pentru marii arşi din ţară

Pe acelaşi subiect

66 de milioane de euro costă noul spital integrat care se construieşte acum la Timișoara, cu bani de la Banca Mondială, şi care va uni toate clădirile existente. Aici va funcţiona și noul centru de mari arşi, ridicat de la zero. Un plus în lupta cu infecţiile nosocomiale. Lucrările au început în vara anului trecut, şi vor fi gata pana la finalul lui 2025.

Spitalul va avea 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 12 paturi pentru mari arşi şi o secţie ATI cu 27 de locuri.

"Pentru mine personal înseamna un vis pentru care am luptat. Este o cladire importanta strategica si este cladirea in faza cea mai avansata de realizare din cele trei obiective. Deasupra acestei cladiri vom avea heliportul pentru elicopterele de urgenta", spune Dorel Săndesc - manager Spitalul Judeţean Timişoara.

Alte 2 centre sunt în construcţie - unul la Târgu Mureș, pentru pacienți adulți - și unul în cadrul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din București. 

În acest moment, în România sunt doar 24 de paturi pentru marii arşi şi 10 pentru copii. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să sărbătoriţi Halloween-ul?
Observator » Evenimente » 9 ani de la tragedia Colectiv şi 64 de vieţi pierdute. Când ar trebui să fie gata primul centru pentru marii arşi din România