Un studiu la nivel european arată că tot mai mulţi români au probleme cu vederea
Din ce în ce mai mulţi români văd în ceată! Aproape 50% suferă de o anumită afecţiune oftalmologică, asta arată ultimul studiu realizat la nivel european. Cei mai afectaţi, însă, sunt copiii.
De Redactia Observator la 27.09.2019, 22:32Din ce în ce mai mulţi români văd în ceată! Aproape 50% suferă de o anumită afecţiune oftalmologică, asta arată ultimul studiu realizat la nivel european. Cei mai afectaţi, însă, sunt copiii. Din cauza orelor petrecute în faţa gadgeturilor, cei mici ajung să poarte ochelari de vedere din primii ani de viaţă. Medicii fac un apel la părinţi, timpul pe telefon sau tabletă ar trebui să fie interzis până la vârsta de trei ani.
La 12 ani, Teo nu vede clar obiectele de la distanţă. Suferă de miopie şi astigmatism din naştere. Afecţiunile s-au agravat însă în timp, din cauza orelor petrecute în faţa televizorului şi gadgeturilor.
Părinţii şi-au dat seama că are nevoie de un consult atunci când pe băiat a început să-l doară capul tot mai des.
Mama lui Teo spune că "atunci când l-am înscris la şcoală, pe la 6-7 anişori, şi se plângea de dureri de cap era în timpul şcolii şi m-am gândit că e bine să facem un control oftalmologic".
Problemele cu ochii încep să fie din ce în ce mai prezente printre români. Un studiu făcut de Consiliul European de Optometrie şi Optică arată că 45% dintre conaţionali au deficienţe de vedere.
Slovacii stau cel mai rău la acest capitol, în timp ce croaţii au cea mai bună vedere. Doar 15% din populaţie suferă de afecţiuni ale ochilor.
Pentru ca vederea să nu fie afectată de lumina puternică albastră a telefonului, specialiştii ne sfătuiesc ca smartphone-ul să fie ţinut la o distranţă de aproximativ 25 de centimetri faţă de ochi.
Cu cât gadgetul este mai apropiat, cu atât lumina poată dăuna mai mult. Copiii sunt cei mai predispuşi la afecţiuni ale ochilor.
Oftalmologii spun că părinţii ar trebui să fie atenţi la fiecare semn. Problemele de vedere pot fi rezolvate mai uşor odată ce sunt descoperite şi tratate până în 7 ani.
Frecatul ochilor, lăcrimarea, sensibilitatea la lumină sunt câteva dintre simptomele care ar trebui să-i alarmeze pe părinţi.
Mircea Filip, medic primar oftalmolog: Că se apropie de televizor, că ochii îi fug, că nu priveşte corect cu fiecare ochi, că un ochi are o culoare aparte, că are un ochi mai deschis, totul trebuie să dea de bănuit. Problemele dau oboseală, plictiseală, lipsă de atenţie, dar în general ele au şi un efect asupra dezvoltării psihice a copilului
Pentru a preveni problemele cu vederea, copiii până în doi ani ar trebui să ajungă la un consult oftalmologic o dată la şase luni. Apoi, din trei în trei ani.