Un tânăr readus în actualitate una dintre reţetele tradiţionale: merele coapte în cuptor (Video)
Pentru mulţi dintre noi, mărul reprezintă fructul copilăriei. Mai ales al celei petrecute la bunici. Pentru că bunicile ştiau să le pregătească în fel şi chip.
De Redactia Observator la 08.04.2019, 17:25Pentru mulţi dintre noi, mărul reprezintă fructul copilăriei. Mai ales al celei petrecute la bunici. Pentru că bunicile ştiau să le pregătească în fel şi chip. Nu aveau reţete foarte complicate, dacă ne amintim de merele coapte în cuptor sau pe cele transformate într-un fel de chipsuri. Pe asta s-a bazat şi un tânăr om de afaceri, care a readus în actualitate una dintre reţetele tradiţionale, aflate la un pas de a fi uitate.
"Prima etapă a fluxului de producţie este spălarea merelor, sub jet de apă. După ce sunt spălate, merelor le sunt scoase cotorul" spune Bogdan Ghineţ.
Sunt doar primii paşi pentru pregătirea scrijelelor de mere. Da, acele felii de fructe care, cândva, puse pe aţă şi ţinute până se usucă cu săptămânile sau tăiate felii şi puse pe plită, erau nelipsite de pe masa bunicii. Cu acelaşi gust nostalgic, Bogdan Ghineţ, un tânăr de 33 de ani a pornit o afacere. Merele vin chiar din livada părinţilor, iar banii - din fonduri europene.
"Ideea a pornit în 2015, din dorinţa de a produce ceva local, cu resurse locale. Eu am ca experienţă 10 ani de consultanţă pe fonduri europene şi călătorind foarte mult în ţară mi-am dat seama că cei care deţin livezi nu îşi folosesc la capacitate maximă produsele" a povestit Bogdan Ghineţ, antreprenor.
Acum, noile tehnologii au lăsat în urmă manopera bunicii. Gustul însă promite să fie acelaşi.
"Avem o primă formă a scrijelelor, în stare proaspătă. După ce trece de etapa de deshidratare rămâne foarte puţin. Se bagă la deshidrator şi se aşteaptă undeva între 28 şi 30 de ore, în funcţie de soiul folosit. Nu sunt foarte multe produse de genul acesta, iar cele care sunt sau majoritatea sunt confiate, ceea ce e o mare diferenţă. Acele produse confiate au şi un surplus de zahăr sau alte elemente pentru conservare, pe când noi ne-am dorit să fie un produs doar deshidratat." a adăugat antreprenorul.
Tânărul antreprenor vrea acum ca desertul lui sănătos să depăşească şi graniţele, până în Marea Britanie. Speră şi că în scurt timp să poată diversifica produsele şi să facă inclusiv suc natural de mere, dar şi scrijele din gutui şi alte fructe.