Tanczos Barna, despre cazul ursului ucis în Covasna: ”Trebuie clarificat fără dubiu dacă ursul recoltat e cel pentru care s-a emis ordinul de extragere”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă, referitor la cazul ursului ucis în Covasna, că se fac două anchete paralele şi că trebuie stabilit foarte clar dacă s-a respectat legea în derularea operaţiunii de extragere. El arată că în februarie a fost emisă o derogare pentru extragerea unui urs din zona respectivă, iar acum "trebuie clarificat şi demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere". "Este regretabil că unii dintre colegi se antepronunţă în perioada de anchetă, eu aştept (...) să primesc raportul oficial", susţine el.
De Redactia Observator la 05.05.2021, 20:08"În România în momentul de faţă legislaţia permite doar cotele de intervenţie şi cotele de prevenţie. Cotele actuale sunt doar de intervenţie, cele de prevenţie încă n-au fost emise, deşi legislaţia prevede de anul trecut din luna mai. Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Covasna este în momentul de faţă... face obiectul unei anchete, s-au demarat două anchete paralele, o anchetă este derulată de Garda Naţională de Mediu, respectiv a doua anchetă de Garda Forestieră", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului.
Uciderea ursului s-a făcut cu semnătura statului român
Cele două anchete sunt în curs, a explicat Tanczos, precizând că nu vrea să se antepronunţe şi să influenţeze în vreun fel anchetele, astfel că nu va vorbi despre documentele verificate.
"Voi face referire la ordinul emis de Minister pe data de 17 februarie, un ordin de derogare care permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare, acest ordin a fost publicat în Monotorul Oficial, iar executarea este sarcina asociaţiei de vânătoare. Verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de către agenţiile judeţene şi de către Garda forestieră din regiunea respectivă. Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă foarte clar - dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operaţiunii de extragere şi în acelaşi timp trebuie clarificat şi demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere", a subliniat el.
Ministrul a adăugat că aşteaptă un raport oficial în acest caz.
"Este regretabil că unii dintre colegi se antepronunţă în perioada de anchetă, eu aştept, deşi unele dintre informaţii sunt probabil la dispoziţia gărzilor forestiere sau Gărzii de Mediu, eu aştept să primesc raportul oficial", a afirmat Tanczos Barna.
Uciderea ursului Arthur, mijlocită de o derogare oferită de Ministerul Mediului
Un prinţ din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, au anunţat organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria), el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.
O petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee.
Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare.
"Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu, adăugând: ”Vrem să nu mai avem niciun astfel de incident”. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte mult despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. El a admis că se poate ajunge la un dosar penal.
Valoarea ursului, contestată de premierul Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, cel mai mare urs brun din România care a fost ucis ilegal de un prinţ din Austria în luna martie, că se pare că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi "se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă".
El a adăugat că a discutat cu ministrul Mediului şi rămâne de văzut care sunt concluziile anchetei demarate.