Temperaturile înregistrate pot transforma 2019 în cel mai fierbinte an din istorie
O parte de Românie e răscolită de vijelii, în alta canicula dă termometrele peste cap. E tabloul verii extreme care ar putea face din 2019 cel mai fierbinte an din istorie. Oamenii au partea lor de vină pentru valul neobişnuit de caniculă care a lovit Europa, spun oamenii de ştiinţă.
De Redactia Observator la 03.07.2019, 22:09O parte de Românie e răscolită de vijelii, în alta canicula dă termometrele peste cap. E tabloul verii extreme care ar putea face din 2019 cel mai fierbinte an din istorie. Oamenii au partea lor de vină pentru valul neobişnuit de caniculă care a lovit Europa, spun oamenii de ştiinţă, într-un studiu recent. Poluarea a crescut cu câteva grade temperaturile verii şi a alimentat fenomenele extreme. De acum înainte, trebuie să fim pregătiţi pentru valuri epuizante de căldură.
2019 - cel mai călduros din istorie. Iar perioada ultimilor cinci ani - cea mai fierbinte înregistrată vreodată. Sunt cele două recorduri pe care omenirea e pe cale să le atingă, avertizează oamenii de ştiinţă din mai multe ţări, într-un raport alarmant.
Un val de caniculă extremă a lovit deja Europa, cu temperaturi anormale, iar Franţa a înregistrat un record absolut pentru iunie: 45,9 grade Celsius.
Cercetătorii spun că ne-au adus aici schimbările climatice influenţate de om, prin poluare. Aceasta a crescut temperaturile şi a provocat furtuni, secetă sau inundaţii. Încălzirea pe continent a fost infuenţată şi de slăbirea circulaţiei curenţilor de aer la altitudini mari, deasupra Europei.
Roxana Bojariu, climatolog ANM: Faptul că statistica se modifică e o consecinţă a încălzirii globale pentru că avem o cantitate sporită de caldură. Căldura reţinută de aceste gaze cu efect de seră hrăneşte sisteme de vreme care alimentează fenomene mult mai severe. Sunt modificări în toate sistemele, inclusiv în sistemele umane, în activităţile noastre zilnice
Faţă de acum o sută de ani, temperaturile înregistrate în timpul perioadelor recente de caniculă sunt cu patru grade mai mari. Violenţa fenomenelor extreme este alimentată şi de vaporii de apă care ajung în atmosferă odată cu încălzirea mărilor şi oceanelor.
Valurile de căldură vor deveni epuizante şi ne vor prelungi verile.
Roxana Bojariu, climatolog ANM: Avem fenomene extreme în toată Europa. Lucrul acesta ne arată că încălzirea globală îşi continuă cursul
În Serbia este cod roşu de caniculă, iar în Grecia, la niciun an de la incendiile care au devastat ţara, e din nou pericol.
Canicula şi vântul puternic ar putea reaprinde pădurile. Ministerul român al Afacerilor Externe îi sfătuieşte pe turiştii care se află în vacanţă să contacteze, în caz de urgenţă, Ambasada României la Atena.