Două tinere din Oradea au deschis un magazin unde vând doar produse vrac
Mai puţine ambalaje, fără plastic şi mai multe produse ecologice sau vegane. Pe acest principiu se bazează două tinere din Oradea care au deschis un magazin în care vând doar produse vrac.
De Redactia Observator la 01.10.2019, 17:25Mai puţine ambalaje, fără plastic şi mai multe produse ecologice sau vegane. Pe acest principiu se bazează două tinere din Oradea care au deschis un magazin în care vând doar produse vrac.
Pe lângă faptul că sunt prietenoase cu mediul, alimentele nu sunt mai scumpe decât cele din supermarket, iar clienţii pot cumpăra exact cantitatea de care au nevoie. În plus, nefiind ambalate, nici nu mai produc deşeuri.
Cele aproape 250 de sortimente de produse se vând vrac. Sunt ţinute în borcane de sticlă ori în saci, iar clienţii îşi cântăresc singuri cât au nevoie. Unii dintre ei vin la magazin şi cu recipiente de acasă.
Camelia, client: Încerc să reduc consumul de plastic. Este foarte nociv şi asupra Planetei şi asupra sănătăţii noastre.
Client: E un avantaj că poţi să cumperi strict cât foloseşti în perioada următoare până mergi la cumpărături, le ai tot timpul proaspetele, nu trebuie să iei mai mult şi după să îţi faci griji că trebuie folosită că altfel se învecheşte.
Ioana Tănase - proprietar magazin: Totul se poate cumpără vrac în propriile recipiente reutilizabile, fie că sunt din sticlă sau inox, hârtie.
Orădenii găsesc de la paste, faină, condimente, fructe şi legume de sezon şi până la detergent de rufe.
Un litru de detergent costă 13 lei. Iar pentru restul produselor preţurile încep de la 50 de bani şi pot ajunge până la 4 lei, pentru 100 de grame.
Camelia, client: La produsele bio am văzut că au preţuri mult mai mici la unele produse decât în supermarketuri.
La supermarket, de exemplu, se adună o mulţime de ambalaje. Iar cumpărătorii, odată ajunşi acasă, de prea puţine ori le aruncă în recipiente speciale pentru reciclare.
Ioana Tănase - administrator magazin: Dacă să zicem din supermarket îţi cumperi 4-5 feluri de condimente odată, iar apoi următoarea dată, 4-5 feluri, ai consumat 10 pungi de hârtie cu folie de plastic.
Statiscile arată că un român produce, în medie, 272 de kilograme de deşeuri anual. România reciclează doar 3% din deşeuri şi se află pe locul 27 din Uniunea Europeană.
Cel mai scăzut nivel îl înregistrează Bulgaria, care are o rată de reciclare de 0%.