Tinerii devin tot mai bolnavi, avertizează medicii. Cauzele, explicate de specialiști
Bolile grave de ficat nu-i mai ocolesc pe tineri. Este semnalul de alarmă tras de medici care spun că vârsta la care se pun diagnostice dure a coborât la 25 de ani, de la 50
De Redactia Observator la 22.07.2018, 23:14Bolile grave de ficat nu-i mai ocolesc pe tineri. Este semnalul de alarmă tras de medici care spun că vârsta la care se pun diagnostice dure a coborât la 25 de ani, de la 50. Stilul de viaţă haotic, consumul de tutun şi alcool, dar şi stresul de zi cu zi sunt principalii aliaţi ai acestor afecţiuni.
Numărul celor diagnosticaţi cu boli grave de ficat a crescut cu aproape 50% în ultimii 16 ani în Statele Unite. Statisticile nu ocolesc Europa, iar România este, ca de obicei, fruntaşă.
Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: "Din păcate, în 2018, din aceste motive, avem multe cazuri. Îmbolnăvirile frecvente cu virusurile hepatitice vor duce, din păcate, la cele mai severe forme: cancerul hepatic, care oriunde în Europa şi la nivel mondial, şi la noi e în floare, din păcate. Sunt boli pe care le facem în copilărie, le tratăm cu indiferenţă şi facem icterul, după aceea icter mecanic, după aceea se cronicizează."
În timp, prin excesele de alcool, oboseală sau stres, românii ajung să dezvolte hepatită, ciroză sau chiar cancer hepatic.
Tot în timp, putem ajuta la regenerarea ficatului cu odihnă, sport şi mâncare sănătoasă.
România a mai bifat, în ultimii ani, o performanţă negativă: este pe locul III în Europa la consumul de alcool. De aici până la distrugerea ficatului mai e doar un pas.
Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: "Din păcate nu există medicamente care să meargă ţintit, să ne ajute să bem şi în acelaşi timp să şi regenerăm ficatul, nu există. Nici nu vreau să jignesc întreaga populaţie, dar probabil că şi din cauza sărăciei, ajung la supărare, la necaz şi omul îşi mai varsă amarul şi-ntr-o sticlă."
Şi transplanturile de ficat sunt tot mai greu de făcut, din lipsa unor organe sănătoase.
Irinel Popescu, şeful Clinicii de Transplant Hepatic Fundeni: "Ficatul de care ne temem noi nu e ficatul mic şi perfect de la un copil, ci ficatul mare şi steatotic de la un adult sau de la un om în vârstă care a mai consumat şi alcool."
Majoritatea românilor ajung la medic abia atunci când e târziu pentru a se mai vindeca. Boala poate fi însă ţinută sub control.
Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: "Stilul de viaţă este important, tratamentul, în primul rând, că dacă nu este afecţiune prin virus, avem şi şanse de regenerare, care se întâmpla în timp şi într-o mică măsură, foarte important."
Bolile ficatului se regăsesc printre afecţiunile deceniului. Singura metodă de-a reduce numărul îmbolnăvirilor este prevenţia.