Liceeni la MUNCĂ! Tinerii din România au început să realizeze că e mai bine să-ţi câştigi proprii bani, decât să le ceri părinţilor!
Tinerii din România au început să conştientizeze că vacanţele nu ar trebuie să însemne numai relaxare, ci şi muncă! Astfel, 12 elevi din judeţul Alba s-au angajat la ştrandul din localitate, cu o misiune clară. La finalul contractului, vor avea banii necesari unei vacanţe la mare. Părinţii tinerilor sunt cât se poate de încântaţi, mai ales că - spun ei - doar aşa vor ajunge copiii lor să înţeleagă valoarea banilor.
De Redactia Observator la 24.07.2017, 17:34Tinerii din România au început să conştientizeze că vacanţele nu ar trebuie să însemne numai relaxare, ci şi muncă! Astfel, 12 elevi din judeţul Alba s-au angajat la ştrandul din localitate, cu o misiune clară. La finalul contractului, vor avea banii necesari unei vacanţe la mare. Părinţii tinerilor sunt cât se poate de încântaţi, mai ales că - spun ei - doar aşa vor ajunge copiii lor să înţeleagă valoarea banilor.
În loc să se relaxeze, Ciprian a ales să-şi petreacă vacanţa de vară la muncă. Recunoaşte că timpul petrecut acasă nu ar fi fost la fel de util.
"Măcar pe timpul verii să fac şi eu nişte bani, să nu mai cer părinţilor. Dacă o faci cu pasiune, nu-i nimic greu. Am fost şi anul trecut.", spune, încântat, Marcu Ciprian.
Tatăl îi sprijină decizia. Ba chiar e mândru că băiatul său învaţă, încetul cu încetul, să-şi ia viaţa în propriile mâini.
"A fost ideea lui. Nu l-am trimis eu. Dar eu mă bucur că vine, face un lucru util pentru el şi vede şi cum se câştigă banul, nu numai cum se cheltuieşte banul.", spune tatăl băiatului.
La fel ca Ciprian sunt şi alţi elevi. Au ales, în locul petrecerilor, un job de vară.
"Am ales să lucrez aici să fac nişte bani în timpul verii, să nu stau pe banii părinţilor şi să am o experienţă nouă în viaţă. E al treilea an în care vin şi îmi place. Servesc oamenii, debarasez. Şi, în rest, în jurul barului.", mai spune un elev, angajat pe timpul verii.
Iar clienţilor le place ideea de a fi serviţi de liceeni.
La final, nu doar tinerii au de câştigat, ci şi angajatorii.
"Angajatorii beneficiază, din bugetul asigurărilor de şomaj, de o sumă de 250 de RON, în cazul în care angajează elevi sau studenţi pentru muncă sezonieră.", spune Andreea Katona, director AJOFM Alba.
Cei care îi angajează pe elevi sunt obligaţi însă să respecte legislaţia muncii, care prevede ca adolescenţii să nu lucreze mai mult de 6 ore.