Tinerii români, "cu Dumnezeu înainte" la examenul auto. Se pică pe capete la ambele probe: "Din păcate, am intrat în panică"
Se văd şoferi profesionişti, dar puţini reuşesc să obţină permisul de conducere. Doar jumătate dintre elevii școlilor de șoferi din România au luat anul trecut carnetul. Cei mai mulţi se bazează pe noroc când vine vorba de sală, în loc să înveţe legislaţie.
De Ana Grigore la 11.01.2025, 21:30- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Morţi suspecte la centrele de groază din Mureş, unde copiii erau spălaţi cu un burete de tablă, malnutriţi şi încuiaţi în camere murdare. Ce spune Protecţia Copilului
La examen ajung mulți, dar puțini reușesc să obțină permisul de conducere. Anul trecut, peste 700.000 de persoane au susținut proba teoretică pentru permis; 54% dintre acestea nu au promovat din prima încercare. Pentru restul a urmat proba practică, însă din 581.000 de candidați doar jumătate au obținut carnetul de conducere.
Există mai multe explicații pentru aceste cifre. În primul rând, mulți candidați se prezintă la proba teoretică nepregătiți.
- "Din păcate, am intrat în panică și nu am mai făcut niciun punct. Am greșit cinci întrebări din prima."
- "Nu pot să zic că m-am pregătit mult. Am făcut câteva chestionare și apoi cu Dumnezeu înainte."
Pentru a promova proba teoretică, candidații trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 de întrebări din 26. Specialiștii consideră că unele întrebări nu mai reflectă realitatea actuală.
"În zona mecanică, de exemplu, sunt niște întrebări care erau valabile acum vreo 30-40 de ani pentru automobilele Dacia. Le este foarte greu să înțeleagă", a spus Aurel Moraru, manager al unei școli de șoferi.
50% dintre cei care trec de teorie pică proba practică
"Problema numărul unu la ei este viteza. Dacă îi lași... nu își dau seama ce pot să facă...", a spus Titi Cocean, instructor auto.
Un tânăr de 18 ani este nerăbdător să se urce la volan: "Îmi iau și părinții mei mașină frumoasă și vreau și eu să mă bucur de drumuri. Una foarte bună, automată, să mă țină în siguranță, 300 de cai. Vreau și eu să mă bucur de viață."
Rata mică de promovare este cauzată și de pregătirea superficială oferită de unele școli de șoferi, pentru care elevii plătesc până la 3.000 de lei.
"Nu toți au o prezență bună, nu toți profesorii sunt pregătiți să predea aceste cursuri și, bineînțeles, considerăm că ar trebui să înregistrăm mai multă exigență", a spus Aurel Moraru, manager școală de șoferi.
"În 2024 s-au desfășurat 49.000 de examinări privind proba practică, aproximativ 45% dintre candidați reușind să promoveze această probă și să obțină permisul de conducere de la prima examinare", a declarat Loredana Pisică, purtător de cuvânt DRPCIV.
În județul Cluj, 55% dintre cei înscriși anul trecut au obținut carnetul, în Argeș jumătate, iar în Suceava 42%.